Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

Τα λαγουδάκια μας .... πασχαλιάτικη κατασκευή!
Με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα, στο ολοήμερο ασχοληθήκαμε με την ξυλουργική. Είπαμε να αφήσουμε τις παραδοσιακές μεθόδους χειροτεχνίας με συνηθισμένα υλικά και να μάθουμε κάτι καινούριο.

Η ιδέα ενθουσίασε όλα τα παιδιά, μικρά και μεγάλα!
Τα βασικά εργαλεία και υλικά που χρειάζονται είναι τα εξής:
1. Κομμάτι ξύλου  πάχους 4χιλ. περίπου σε μέγεθος Α4
2. Πατρόν - λαγός
3. Πριόνι για παιδιά
4. Σφιγκτήρας
5. Ανταλλακτικά- λάμες
6. Γυαλόχαρτο
7. Χρώματα - τέμπερες
8. Βερνίκι γυαλίσματος σε σπρέι
9. Ματάκια, κορδέλες

Ασχολήθηκαν όλα τα παιδιά από την πρώτη έως και την έκτη τάξη.
Ανά δύο άτομα έχουν ένα πριόνι. Η διαδικασία είναι η εξής:
Στο κομμάτι του ξύλου κάθε παιδί ζωγραφίζει με τη βοήθεια του πατρόν ένα λαγουδάκι. (Επιλέχτηκε το συγκεκριμένο σχέδιο, γιατί είναι για αρχάριους και δεν έχει πολλές γωνίες και πολύπλοκα κοψίματα)


Κατόπιν με τη βοήθεια του σφιγκτήρα πιάνουμε το ξύλο στο θρανίο για να μην κουνιέται και φεύγει την ώρα που κόβουμε.Έπειτα με το πριόνι κόβουμε πάνω στο σχέδιο με σταθερές κοφτές κινήσεις. Δεν είναι καθόλου δύσκολο! Τα κατάφεραν μια χαρά αγόρια και κορίτσια, μικροί και μεγάλοι! Υπήρχαν φυσικά και ατυχήματα, να βγαίνει ή να σπάει η λάμα μας, αλλά η αλλαγή τους είναι πολύ εύκολη!Μετά αφού κόψουμε το λαγουδάκι, το τρίβουμε γύρω-γύρω με το γυαλόχαρτο για να λειανθεί και το βάφουμε με χρώματα της αρεσκείας μας.Αφού στεγνώσει το βερνικώνουμε για να γυαλίσει, κολλάμε τα ματάκια, δένουμε μια κορδελίτσα στο λαιμό του και το λαγουδάκι μας είναι έτοιμο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου