Τετάρτη 11 Απριλίου 2012

Η Παπαρούνα και ο Κοκκινολαίμης
(παραδοσιακό πασχαλινό παραμύθι)

Ξέρετε από πού πήρε το όνομά του ο Κοκκινολαίμης και η Παπαρούνα;


Με αφορμή τη συγκεκριμένη ερώτηση οι μαθητές της Α΄και Β' Δημοτικού του ολοήμερου τμήματος άκουσαν το παραμύθι και κατόπιν ζωγράφισαν ό,τι τους άρεσε περισσότερο.

Και ιδού τα έργα τους:


Φωτιάδης Πρόδρομος Α' τάξη

Χαραλαμπίδου Μαρία  Β΄τάξη



Χαραλαμπίδου Αναστασία Α' τάξη


Φωτιάδου Ευαγγελία Β' τάξη


Με λίγα λόγια το παραμύθι:

Την ημέρα της Σταύρωσης του Χριστού, στον ουρανό πετούσε ένα πουλάκι που είχε άσπρο λαιμό, καφετί χρώμα στα φτερά του και έξυπνα ματάκια. Από ψηλά κοίταξε τον Κύριο και είδε το κεφάλι Του που αιμορραγούσε από το ακάνθινο στεφάνι και αισθάνθηκε λύπη για τον πόνο Του. Έκατσε πάνω στο Σταυρό και μονολόγησε: "Γιατί να υπάρχει τόσος πόνος στη ζωή;" και έβγαλε έναν αναστεναγμό από το ράμφος του.
" Έι, σε ακούω και λυπάμαι κι εγώ για τον πόνο του Κυρίου" φώναξε μια φωνή. Το πουλάκι κοίταξε κάτω και εκεί κοντά στη βάση του Σταυρού είδε ένα μικρό άσπρο λουλούδι.
Τότε αισθάνθηκε κάπως καλύτερα, γιατί το λουλούδι είχε κι αυτό συμπονέσει τον Χριστό.
"Ξέρεις τι θα κάνω; Θα τραβήξω ένα αγκάθι για ν' απαλύνω τον πόνο Του", είπε το πουλάκι και μονομιάς πήγε κοντά στον Κύριο και τράβηξε με το ράμφος του ένα αγκάθι.
Στη στιγμή σταλαγματιές από το αίμα Του κύλησαν στο λαιμό του πουλιού και μερικές έπεσαν στα πέταλα του λουλουδιού.
Μεμιάς συνέβη κάτι μοναδικό: το πουλάκι απέκτησε κόκκινο λαιμό και το λουλούδι κόκκινα πέταλα!
Από τότε το μικρό πουλί με τον πανέμορφο κόκκινο λαιμό ονομάστηκε Κοκκινολαίμης και το μικρό άσπρο λουλούδι μεταμορφώθηκε σε μια κατακόκκινη παπαρούνα!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου