Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2022

 

Τι να μάθουμε στα παιδιά από νωρίς για καλύτερη ζωή



Αυτές είναι μερικές από τις καλύτερες συνήθειες που μπορούν να υιοθετήσουν τα παιδιά μας για να εξελιχθούν σε ισορροπημένους και υγιείς ενηλίκους.

Ως γονείς, μεταδίδουμε πολύ περισσότερα στα παιδιά μας από τα γονίδιά μας. Οι συμπεριφορές, ο τρόπος σκέψης και οι συνήθειες, αποτελούν στοιχεία που τα παιδιά βιώνουν καθημερινά και ενσωματώνουν στην καθημερινότητά τους με τον δικό τους τρόπο. Γι’ αυτό, λοιπόν, είναι σημαντικό να τα εξοικειώσετε από νωρίς με καλές συνήθειες, που προάγουν την υγεία τους, ώστε μεγαλώνοντας να διαμορφωθούν σε υπεύθυνους ενηλίκους, που αγαπούν και φροντίζουν τον εαυτό τους.

Συνήθειες υγείας για όλη την οικογένεια


#1 Το ουράνιο τόξο στο… πιάτο μας

Ενα πολύχρωμο πιάτο δεν είναι απλώς διασκεδαστικό αλλά και εξαιρετικά θρεπτικό. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, χρησιμοποιήστε κατάλληλες λέξεις για να το βοηθήσετε να κατανοήσει τη διατροφική αξία της συμπερίληψης πολύχρωμων τροφών στην καθημερινή του διατροφή. Αν και αυτό μπορεί να αποδειχθεί δύσκολο, μπορείτε να τα καταφέρετε προσφέροντας υγιεινά σνακ, όπως φρούτα, και συμπεριλαμβάνοντας στο μεσημεριανό του μια μικρή σαλάτα.

#2 Δεν ξεχνάμε το πρωινό

Θα είναι πιο πιθανό για τα παιδιά να ακολουθήσουν μεγαλώνοντας, ως ενήλικοι πια, μια συνεπή ρουτίνα διατροφής χωρίς να παραλείπουν γεύματα, αν καταναλώνουν τακτικά γεύματα από μικρά και κατανοήσουν τη σημαντικότητά τους.

Εκτός από τη ρουτίνα που τους προσφέρει η ασφάλεια, βοηθήστε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι ένα καλό πρωινό τούς χαρίζει… υπερδυνάμεις, όπως:

Ισχυρό boost ενέργειας.
Καλύτερη συγκέντρωση.
Βελτιωμένη δύναμη και ισχυρό ανοσοποιητικό.

Επιλέγετε τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, καθώς, σύμφωνα με τους ειδικούς, προστατεύουν από διάφορες παθήσεις, όπως ο διαβήτης.

#3 Μετακινούμαστε και διασκεδάζουμε

Στην προσπάθειά μας να πείσουμε τα παιδιά να «ξεκολλήσουν» από τον υπολογιστή ή το τάμπλετ, ξεχνάμε ότι θέλουμε κάτι εξίσου διασκεδαστικό για να τα παρακινήσουμε. Οπως ορισμένοι ενήλικοι δεν απολαμβάνουν τη γυμναστική, έτσι και ορισμένα παιδιά δεν προτιμούν τον αθλητισμό.

Σκεφτείτε εναλλακτικά. Ποιες είναι οι σωματικές δραστηριότητες που απολαμβάνουν; Μπορεί να είναι ο χορός ή και το κολύμπι. Εάν το παιδί δεν έχει βρει ακόμα κάτι που να του αρέσει, ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει τις δοκιμές. Αυξάνετε σημαντικά τις πιθανότητες να παραμείνει δραστήριο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του, αν ασχοληθεί με κάτι που το ενδιαφέρει πραγματικά.

#4 Γυμνάζουμε και τον εγκέφαλο

Διαβάζουμε στα παιδιά από τη βρεφική ακόμα ηλικία. Τα βοηθάμε να εξοικειωθούν με τη γλώσσα και την έκφραση για να αναπτύξουν ισχυρές δεξιότητες ανάγνωσης, το «κλειδί» τόσο για την ακαδημαϊκή τους επιτυχία όσο και για τη μετέπειτα σταδιοδρομία τους.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η ανάγνωση βιβλίων συμβάλλει στην οικοδόμηση της αυτοεκτίμησης του παιδιού, της σχέσης με τους γονείς του και τους γύρω του αλλά και στην επιτυχία στη μετέπειτα ζωή του.

Κάντε το διάβασμα μέρος της ρουτίνας του, ενσωματώνοντάς το μετά το παιχνίδι και λίγο πριν από τον ύπνο. Για να γίνει μια πραγματική συνήθεια που θα απολαμβάνει το παιδί, βρείτε βιβλία που θα του αρέσουν.

#5 Πίνουμε νερό

Είναι σημαντικό να ενθαρρύνετε τα παιδιά να πίνουν πολύ νερό, καθώς είναι κομβικής σημασίας για την ενυδάτωση και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού. Κι ενώ ως ενήλικοι μπορούμε να κατανοήσουμε όλους τους λόγους για να το τηρήσουμε, για τα παιδιά δεν είναι τόσο εύκολο, ειδικά στη θέα απολαυστικών ζαχαρούχων ροφημάτων.

Σε αυτήν την περίπτωση θα ήταν καλύτερο να τα περιορίσουμε, ειδικά στα καθημερινά γεύματα, αφήνοντάς τα για πιο ξεχωριστές περιστάσεις.

#6 Βρίσκουμε λίγο χρόνο για οικογενειακό δείπνο

Με το πρόγραμμα μικρών και μεγάλων να είναι πράγματι «φορτωμένο», οι γιορτές μάς δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία να περάσουμε λίγο παραπάνω χρόνο με την οικογένειά μας, προετοιμάζοντας το γιορτινό τραπέζι που θα καθίσουμε να απολαύσουμε όλοι μαζί. Μάλιστα, όταν τα οικογενειακά γεύματα γίνονται πιο τακτικά, η οικογένεια μπορεί να επωφεληθεί με πολλούς τρόπους:

Οι οικογενειακοί δεσμοί ενισχύονται.
Τα παιδιά προσαρμόζονται καλύτερα σε κοινωνικές περιστάσεις.
Ολοι καταναλώνουν πιο θρεπτικά γεύματα.

#7 Δεν παραμελούμε τους φίλους μας

Οι φιλίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές για την υγιή ανάπτυξη των παιδιών κατά τη σχολική ηλικία, γεγονός που επισημαίνει και έρευνα που δημοσιεύτηκε από την Clinical Child and Family Psychology.

Καθώς τα παιδιά παίζουν με τους φίλους τους εξασκούν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες που θα τα συνοδεύουν στην ενήλικη ζωή τους, όπως η συνεργασία, η επικοινωνία και η επίλυση προβλημάτων ή διενέξεων.

Το να έχουν φίλους μπορεί επίσης να επηρεάσει θετικά την απόδοσή τους στο σχολείο, σύμφωνα με τους ειδικούς. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να κάνουν φίλους σε κάθε περιβάλλον όπου θα βρεθούν και να επικοινωνούν μαζί τους. Ετσι θα μάθουν να σχηματίζουν από νωρίς το κοινωνικό τους δίκτυο.

#8 Μένουμε αισιόδοξοι

Είναι εύκολο για τα παιδιά να αποθαρρύνονται όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως το επιθυμούν.

Αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή για να μετατρέψετε την απογοήτευσή τους σε διδακτική εμπειρία, εξοικειώνοντάς τα με την ψυχική ανθεκτικότητα και τη θετική σκέψη, απαραίτητα εργαλεία για να ξεπεράσουν κάθε εμπόδιο, από τη δυσκολία στα μαθηματικά έως και το άγχος για την πρώτη ημέρα στη νέα δουλειά.

                                                  πηγή: www.imommy.gr

1 σχόλιο: