Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022

 

Επιστροφή στο σχολείο μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων - Πώς θα μπεί το παιδί σε πρόγραμμαΤις ημέρες των εορτών το καθημερινό πρόγραμμα έρχεται τα πάνω-κάτω. Λίγο οι κοινωνικές υποχρεώσεις, λίγο η όρεξη για διασκέδαση, ανατρέπουν όσα έχουν συνηθίσει τα παιδιά σας τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Πολλοί γονείς, στην προσπάθειά τους να μείνουν τα παιδιά για όση περισσότερη ώρα ξύπνια το βράδυ και να είναι και εκείνοι πιο άνετοι και να μην φεύγουν από το τραπέζι πριν καλά-καλά τελειώσουν το φαγητό, συνηθίζουν να κοιμίζουν τα παιδιά πιο αργά το μεσημέρι και έτσι σιγά-σιγά τους αλλάζουν το βιολογικό ρολόι τους.

Εκτός από το ωράριο, όμως, αλλάζουν και τις διατροφικές συνήθειες. Περισσότερα γλυκά, περισσότερα κρεατικά, περίεργες γεύσεις. Τέλος, οι γονείς κάνουν περισσότερες παραχωρήσεις: πιο πολλή ώρα στην τηλεόραση, στον υπολογιστή.

Και ξαφνικά έρχεται η μέρα, που όλοι η οικογένεια πρέπει να επιστρέψει στους ρυθμούς «εργασίας». Οι γονείς για δουλειά και τα παιδιά σχολείο. Άντε να τα ξυπνήσεις, άντε να τα πείσεις να μην τρώνε γλυκά, άντε να τα πείσεις ότι έχουν δει -παραπάνω από το επιτρεπτό- παιδικά στην τηλεόραση.


Εμείς σας προτείνουμε κάποιες λύσεις της τελευταίας μέρας:

ΜΗΝ ΤΑ ΑΦΗΣΕΤΕ ΝΑ ΚΟΙΜΗΘΟΥΝ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ

Εκεί, που τα κοιμίζατε αργά, για να μείνουν μέχρι τα μεσάνυχτα ξύπνια και να μην σας χαλάσουν το ρεβεγιόν, την τελευταία μέρα μην τα αφήσετε να κοιμηθούν ούτε λεπτό το μεσημέρι. Όσο ξεκούραστα και να είναι από τις προηγούμενες μέρες, το βράδυ θα πέσουν ξερά από νωρίς.

ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Είναι η μέρα, που πρέπει να τα ξεθεώσετε. Προτιμήστε τη σωματική άσκηση. Αν έχει καλόν καιρό, βγείτε έξω σε μία παιδική χαρά ή περπατήστε στη φύση. Αν οι συνθήκες δεν το επιτρέπουν, ένας παιδότοπος θα προσφέρει αυτό, που θέλετε….

ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΓΛΥΚΑ

Αυτή η αλόγιστη κατανάλωση γλυκών πρέπει να σταματήσει. Αντισταθείτε στη γκρίνια και το κλάμα και μειώστε την ποσότητά τους στο ελάχιστο. Κάντε συμφωνία με τα παιδιά να φάνε γλυκό, μόνο αφού τελειώσουν όλο το φαγητό τους. Ακόμα και τότε, όμως, η μερίδα πρέπει να είναι μικρότερη από τις προηγούμενες μέρες.

ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ TV & Η/Υ

Μόλις ζητήσουν να δουν τηλεόραση ή να παίξουν στον ηλεκτρονικό υπολογιστή, πρέπει να γίνει η συμφωνία για τη διάρκεια, που θα έχει αυτή η ευχαρίστησή τους. Να θυμάστε ότι οι ειδικοί προτείνουν λιγότερο από μία ώρα την ημέρα.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ ΑΠΟ ΝΩΡΙΣ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αν μία απλή ημέρα χρειάζεστε 45 λεπτά για να ξυπνήσετε τα παιδιά, να τα ετοιμάσετε και να τα πάτε στο σχολείο, την πρώτη μέρα της επιστροφής καλύτερα να υπολογίσετε τον διπλάσιο χρόνο. Θα έχετε πολλή γκρίνια, άρνηση, αλλά και οι ρυθμοί τους θα είναι σίγουρα πιο… αργοί. Γι’ αυτό ξεκινήστε νωρίτερα και οπλιστείτε με ΥΠΟΜΟΝΗ.

Ένα πολύ σημαντικό και ευεργετικό «όπλο» είναι να τους τονίζετε ότι θα ξανασυναντήσουν τους φίλους τους και θα παίξουν μαζί τους. Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν ισχυρούς φιλικούς δεσμούς στο προνήπιο και το νηπιαγωγείο. Μην ξεχνάτε πόσες φορές σας έχουν ζητήσει να συναντήσουν κάποιους συμμαθητές τους εκτός σχολικού ωραρίου.

                                                           Πηγή: www.mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου