Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

22 Απριλίου: Διεθνής Ημέρα της Γης



Η Ημέρα της Γης, που ξεκίνησε το 1970 ως ένα κίνημα διαμαρτυρίας, έχει εξελιχθεί σε μια παγκόσμια γιορτή για το περιβάλλον και της δέσμευσής μας για την προστασία του.
 Η ιστορία της Ημέρας της Γης αντανακλά την ανάπτυξη της περιβαλλοντικής συνείδησης το τελευταίο τέταρτο του αιώνα και η κληρονομιά της Ημέρας της Γης είναι η κατηγορηματική άποψη ότι το περιβάλλον είναι αντικείμενο που αφορά τους πάντες. 
Η διακήρυξη της 22ης Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γης είναι η αναγνώριση ότι η Γη και τα οικοσυστήματά της μας παρέχουν τη ζωή και τα μέσα διαβίωσης καθόλη τη διάρκεια της ύπαρξής μας. Σημαίνει επίσης, ότι αναγνωρίζει την ευθύνη που μας αναλογεί, όπως ορίζεται στη Διακήρυξη του Ρίου το 1992, για την προώθηση της αρμονίας στη φύση και τη Γη ώστε να επιτευχθεί μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των οικονομικών, κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών των σημερινών και μελλοντικών γενεών.
Η Παγκόσμια Ημέρα Γης πρέπει να αποτελεί αφορμή για στοχασμό και προβληματισμό, για κατανόηση της υφιστάμενης κατάστασης, κινητοποίησης και λήψης μέτρων που θα στοχεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Για την διάσωση του πλανήτη μας έχουμε όλοι μερίδιο ευθύνης και όλοι θα πρέπει να ενεργούμε με γνώμονα την ορθολογική χρήση των φυσικών πόρων, την εξοικονόμηση ενέργειας, και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων.

Και κάτι ακόμα... από τους αστροναύτες:


"Ήξερα, και πριν πετάξω, πως ο πλανήτης μας είναι μικρός κι ευάλωτος. Όταν όμως τον είδα από το διάστημα, απερίγραπτα όμορφο και εύθραυστο, μόνο τότε ένιωσα πως η πιο σημαντική μας υποχρέωση είναι να τον προστατεύσουμε και να τον διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές".      Sigmund Jahn





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου