Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

   ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ


Έχει καθιερωθεί στις 16 Οκτωβρίου να γιορτάζεται η παγκόσμια ημέρα διατροφής, με την ημέρα να συμπίπτει με την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ.

Σήμερα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας ομιλία από την κ. Χειμώνα Σοφία (διαιτολόγο-διατροφολόγο), με θέμα την υγιεινή διατροφή.






















Η συγκέντρωση περιελάμβανε στην αρχή μια ενημέρωση για την υγιεινή διατροφή και τις ομάδες τροφών και κατόπιν κουβέντα με τα παιδιά για τις διατροφικές τους συνήθειες.
Στη συνέχεια έπαιξαν στον υπολογιστή διάφορα κουίζ γνώσεων και παιχνίδια αντιστοιχίσεων. Στο τέλος ενημερώθηκαν για τη διατροφική πυραμίδα.







 Κατά τη διάρκεια του ολοήμερου φτιάξαμε την πυραμίδα της υγιεινής διατροφής. Κάθε παιδί έφτιαξε τη δική του πυραμίδα. Πάνω σ΄ένα προσχέδιο κόλλησαν διάφορα τρόφιμα στη σωστή θέση.





 
1. Φρούτα και λαχανικά
Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. όπως φαίνετε και στο πιάτο της καλής διατροφής περίπου το 1/3 των τροφών που καταναλώνουμε καθημερινά είναι καλό να προέρχεται από αυτή την ομάδα. Για να το πετύχετε αυτό προσπαθείστε να καταναλώνετε τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών την ημέρα.

2. Γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα 
Τα τρόφιμα από αυτή την ομάδα μας προσφέρουν ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την υγαία των οστών και των δοντιών μας. Προσπαθείτε να συμπεριλάβετε καθημερινά στο διαιτολόγιό σας γαλακτοκομικά και τυροκομικά προιόντα, κατά προτίμηση με μειώμενα λιπαρά.

3. Ψωμί, άλλα δημητριακά και πατάτες
Η ομάδα αυτή μας δίνει την απαραίτητη ενέργεια για τις καθημερινές ανάγκες του οργανισμού μας. Περίπου το 1/3 των τροφών που καταναλώνουμε είναι καλό να προέρχονται από αυτή την ομάδα. Είναι καλύτερο  να προτιμάμε τις λιγότερο επεξεργασμένες μορφέςαυτών των τροφίμων όπως ολικής άλεσης ψωμί, δημητριακά πρωινού, ζυμαρικά και αναποφλοίωτο ρύζι, τα οποία έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και φυτικές ίνες.

4. Κρέας, ψάρι 
Τα τρόφιμα αυτής της ομάδας είναι καλές πηγές πρωτεϊνών που είναι βασικές δομικές και λειτουργικές μονάδες όλων των κυττάρων του σώματός μας. Περίπου 15% της ενέργειάς μας καθημερινά είναι καλό να προέρχεται από πρωτεΐνες.

5. Λιπαρά/με ζάχαρη τρόφιμα και ποτά
Τα τρόφιμα από αυτή την ομάδα είναι καλό να τα καταναλώνουμε περιστασιακά καθώς είναι πλούσια σε ενέργεια αλλά φτωχά σε θρεπτικά συστατικά.
Το πιάτο της καλής διατροφής

Και τέλος ένα τραγουδάκι για την τόσο λάθος διατροφή μας!











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου