Τρίτη 16 Μαΐου 2023

 

Γιατί είναι σημαντικό να λέμε στα παιδιά σ’ αγαπώ;




Γιατί είναι σημαντικό να λέμε στα παιδιά μας σ’ αγαπώ;

Δεν αρκεί να μόνο να αγαπάμε τα παιδιά μας. Πρέπει να το γνωρίζουν κιόλας. Είναι πολύ σημαντικό τόσο για αυτά, όσο και για εμάς τους ίδιους. Άλλωστε…

«Η αγάπη; Η αγάπη αλλάζει τα πάντα! Τα χέρια και τα πρόσωπα, τη γη και τον ουρανό. Η αγάπη, η αγάπη αλλάζει τα πάντα! Αλλάζει το πώς ζεις και το πώς πεθαίνεις.» – Andrew Lloyd Webber / Don Black

«Μαμά εγώ σε αγαπώ από εδώωωωω, όοοοσοοο εδώωωωω» και τρέχει το μικροσκοπικό μου ανθρωπάκι να μου δείξει μέχρι που.

Και αν είχε και άλλο χώρο θα πήγαινε ακόμη πιο πέρα για να μου δείξει την αγάπη του. Γιατί εκείνο θέλει να μου το πει και να μου το δείξει. Να με αφήσει να το μάθω με κάθε τρόπο.


Εμάς τους ενήλικες, μάλλον κάποιος μας έχει εκπαιδεύσει να είμαστε πιο συγκρατημένοι. Γιατί; Δεν έχουμε και εμείς την ίδια ανάγκη για να δείξουμε, να αφήσουμε να μάθουν οι άλλοι και ιδίως τα παιδιά μας πόσο τα αγαπάμε;

Σκέψου για μια στιγμή, πόση δύναμη έχει η μητρική αγάπη; Σε τι σε έχει ωθήσει η αγάπη να κάνεις για τα παιδιά σου; Μέχρι που θα έφτανες;

Αυτό πραγματεύεται και το βιβλίο «Θα σ’αγαπώ ότι και αν γίνει». Την αγάπη. Αν και μάλλον το γνωρίζεις ήδη το βιβλίο, δε θα μπορούσα να μην αναφερθώ σε αυτό.

Πραγματεύεται την αγάπη που δεν έχει όρια και δεν κάνει διακρίσεις. Για την αγάπη που δεν τελειώνει ποτέ. Γιατί τα παιδιά σου θα τα αγαπάς ότι κι αν γίνει! Αυτή η μητρική αγάπη. Η ανιδιοτελής αγάπη.

Στο παραμύθι «Θα σ’αγαπώ ότι και αν γίνει» λοιπόν, ένας από τους πρωταγωνιστές μας, είναι ένα μικρό αλεπουδάκι και δείχνει να είναι κάπως κακόκεφο. Αναρωτιέται και μάλιστα ρωτάει την μαμά του, το αγαπάει ακόμη και έτσι. Η μαμά του, φυσικά του δίνει μια απάντηση.

Τότε την προκαλεί με περισσότερες ερωτήσεις. «Θα με αγαπάς ακόμη και έτσι ή αλλιώς ή αλλιώτικα;» . Οι απαντήσεις της μαμάς όμως, βγαίνουν από την καρδιά κάθε μάνας.

Να λοιπόν γιατί είναι σημαντικό να λέμε στα παιδιά “Σε αγαπώ”

Γιατί δεν αρκεί να το δείχνουμε αλλά και να το λέμε. Γιατί δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το λέμε και να το κρατάμε μαζί μας, μέσα μας. Έχει μεγάλη σημασία για τα παιδιά μας.

Εξάλλου όταν ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε:

Ξέρουν ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν. Ναι, δεν θα τους δίνουμε πάντα τις καλύτερες συμβουλές στη ζωή τους. Αλλά θα ξέρουν ότι, ό,τι κάνουμε είναι με γνώμονα την αγάπη μας για εκείνα.

Αντιλαμβάνονται την αξία τους. Όταν τα παιδιά ξέρουν ότι αγαπιούνται γι’ αυτό που είναι, αρχίζουν να συνειδητοποιούν την πραγματική αξία της ζωής τους. Και οι άνθρωποι που συνειδητοποιούν πλήρως την πραγματική αξία της ζωής, είναι πιο πιθανό να την αξιοποιήσουν στο έπακρο.

Τους μαθαίνει να συγχωρούν. Η συγχώρεση είναι μέρος της αγάπης. Τα παιδιά που γνωρίζουν ότι τα αγαπούν ξέρουν τη δύναμη της συγχώρεσης. Γνωρίζουν ότι τα λάθη δεν είναι το τέλος του κόσμου. Ξέρουν πως και πότε μπορούν να συγχωρεθούν. Και να συγχωρήσουν.

Φοβούνται λιγότερο.  Όταν ξέρουν ότι προστατεύονται από την αόρατη σκεπή της αγάπης, ξέρουν να διαχειρίζονται καλύτερα τους φόβους. Τα παιδιά που ήξεραν ότι τα αγαπούν γίνονται ενήλικες με εφόδια για να χειριστούν τις πιο τρομακτικές στιγμές της ζωής.

Τους δίνει κίνητρο να έχουν αγάπη και για τους άλλους. Όταν η ζωή μας έχει αλλάξει από την αγάπη, είναι πολύ πιο πιθανό να δώσουμε αγάπη στους άλλους.

Αντιλαμβανόμαστε τη βελτίωση που παρέχει η αγάπη στις ζωές και θέλουμε να τη μεταφέρουμε και στη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου. Για να συνεχίζει ο κόσμος να χαμογελά.

Γι’ αυτό λέμε ότι δεν αρκεί να μόνο να αγαπάμε τα παιδιά μας. Θέλουμε να το γνωρίζουν κιόλας… ❤

                                                                πηγή: www.e-mama.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου