Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021

 

Πέντε συμβουλές προς τους γονείς για μια καλή σχολική χρονιά


Τι πρέπει να έχουν κατά νου ώστε η χρονιά στο σχολείο να κυλήσει ομαλά.
Η πρώτη μέρα στο σχολείο ειδικά για τα παιδιά μικρότερης ηλικίας μπορεί να δημιουργήσει συγκρουόμενα και συγκεχυμένα συναισθήματα.

Ενώ μερικά παιδιά ή έφηβοι είναι ενθουσιασμένοι που θα ξεκινήσουν το σχολείο, άλλα αισθάνονται άγχος ή φόβο.

Ανεξαρτήτως ηλικίας, βοηθήστε το παιδί σας να ξεκινήσει δυναμικά τη σχολική χρονιά ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές:

Μάθετε περισσότερα για τις ανησυχίες του παιδιού σας

Πώς αισθάνεται για την έναρξη του σχολείου; Τι το ενθουσιάζει; Τι του προκαλεί νευρικότητα; Αναγνωρίστε τα συναισθήματα έγκαιρα και βρείτε λύσεις. Δίνοντας στο παιδί σας την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του θα το βοηθήσει να χαλαρώσει και να αποβάλει το άγχος.

Ήρεμα πρωινά

Διασφαλίστε ένα ήρεμο πρωινό χωρίς φωνές προετοιμάζοντας από το βράδυ μαζί με το παιδί σας , την σχολική τσάντα και το κολατσιό. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας είναι ξεκούραστο συμφωνώντας για την ώρα που πρέπει να πάει για ύπνο το βράδυ.

Φτιάξτε μαζί το πρόγραμμα

Καθίστε και οργανώστε από κοινού το καθημερινό του πρόγραμμα, έτσι ώστε το παιδί να γνωρίζει τι έχει να κάνει αλλά και ποιες ώρες.

Επισκεφτείτε το σχολείο

Αν το παιδί σας έχει αλλάξει σχολείο ή θα πάει για πρώτη φορά, επιβάλλεται μια βόλτα στο χώρο προκειμένου να το δει και να έχει μια εικόνα. Λόγω κορονοϊού δεν επιτρέπεται η είσοδος στους γονείς όμως μπορείτε να του δείξετε το σχολείο εξωτερικά δίνοντάς του το χρόνο να το επεξεργαστεί.

Προσέξτε τα συναισθήματά σας

Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματα των γονιών τους. Κατά τη μετάβαση των μαθητών από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό και από το δημοτικό στο γυμνάσιο, είναι φυσικό οι γονείς να νιώθουν ποικίλα συναισθήματα που όμως γίνονται αντιληπτά από τα παιδιά.

Γι΄ αυτό φροντίστε να δείχνετε χαρούμενοι, αισιόδοξοι και βέβαιοι ότι όλα θα πάνε καλά. Φροντίστε επίσης να δείξετε εμπιστοσύνη στις ικανότητές του λέγοντάς του ότι είστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρει μια χαρά τη νέα σχολική χρονιά που τώρα ξεκινά.

                                                                                   Πηγή: chconline.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου