Σάββατο 5 Ιουνίου 2021

 

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2021: Ο πλανήτης σε κίνδυνο 


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου, για να υπενθυμίζει στους ανθρώπους ότι δεν είναι μόνοι σε αυτόν τον πλανήτη.Υπάρχει ένα τεράστιο βιολογικό οικοσύστημα που υπάρχει και τα ανθρώπινα όντα επιβιώνουν εξαιτίας αυτού.
Η εμφάνιση της πανδημίας του κορονοϊού υπενθύμισε με τον πλέον δραματικό τρόπο πόσο καταστροφικές είναι οι συνέπειες της απώλειας του οικοσυστήματος και των παρεμβάσεων του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Η συνεχής υποβάθμιση των φυσικών οικοτόπων, η διαρκώς αυξανόμενη αστικοποίηση, η υπερεκμετάλλευση των φυσικών πόρων, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση ιών και παθογόνων παραγόντων όπως είναι οι κορονοϊοί, προειδοποιούν οι επιστήμονες.


Η πανδημία της Covid-19 δεν θα είναι η τελευταία και οι προσπάθειες των ειδικών να αποτρέψουν μία ανάλογη καταστροφή στο μέλλον, είναι «καταδικασμένες σε αποτυχία» εάν η ανθρωπότητα δεν αντιμετωπίσει δραστικά την κλιματική αλλαγή.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το περιβάλλον


Ανεξάρτητα από την ημέρα, την οργάνωση, την εκδήλωση, τη χώρα, το θέμα - η προστασία της φύσης είναι δική μας ευθύνη. Ακόμη και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά μας, μπορεί να προκαλέσουν μεγάλες αλλαγές, επιμένουν ειδικοί.

Μπορούμε επίσης να αφυπνίσουμε οικολογικά τους ανθρώπους γύρω μας. Ένα μήνυμα, ένα e-mail, μία πληροφορία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμη, ενώ ιδιαίτερα σημαντική είναι και η ευαισθητοποίηση της νεότερης γενιάς.

Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για τη σημασία των πουλιών, των ζώων, ακόμη και των πιο μικρών εντόμων.

Ένα απλό παράδειγμα αποτελούν οι μέλισσες. Η θέση τους στο οικοσύστημα ειναι τόσο σημαντική που συχνά αναφέρεται ότι μία πιθανή εξαφάνισή τους θα απειλούσε την ίδια την ανθρωπότητα με αφανισμό...

Στόχος η αποκατάσταση των οικοσυστημάτων

H Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου είναι αφιερωμένη φέτος στα οικοσυστήματα και σηματοδοτεί την έναρξη της δεκαετίας δράσης των Ηνωμένων Εθνών, μιας παγκόσμιας «πράσινης αποστολής» που θα «τρέχει» έως το 2030.

Πρόκειται για μία παγκόσμια πρωτοβουλία για την αποκατάσταση και την αναβίωση ποικίλων οικοσυστημάτων, από τις κορυφές των βουνών μέχρι τα βάθη της θάλασσας. Η χώρα-οικοδεσπότης φέτος είναι το Πακιστάν ενώ το σύνθημα είναι:«Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» (Reimagine. Recreate. Restore)

                                                                                                   www.newsbomb.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου