Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Video games: Παίρνουμε  ό,τι μας ζητήσει το παιδί; Τι προσέχουμε;


Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια μπήκαν στη ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες, ωστόσο τα τελευταία χρόνια απασχολούν σχεδόν όλα τα παιδιά, ήδη από τις προσχολικές ηλικίες. Δεν θα ηθικολογήσουμε εδώ, δε θα πούμε κλείστε τις οθόνες και ανοίχτε κανά βιβλίο. 
Η τεχνολογία καλό είναι να αποτελεί ένα είδος διασκέδασης όπως το σινεμά, το βιβλίο, το θέατρο, η τηλεόραση. Ούτε δαιμονοποίηση χρειάζεται, μα ούτε και εφησυχασμός.

Γονείς, προσέχουμε:
-Δεν αγοράζουμε παιχνίδια που έχουμε πλήρη γνώση ότι προάγουν την επιθετικότητα και την βίαιη συμπεριφορά. Ένα παιχνίδι που μοναδικό στόχο και αντικείμενο έχεις τους πυροβολισμούς ή το ξύλο, είναι πιθανό να ενισχύσει αντίστοιχες συμπεριφορές και στο παιδί, ειδικά αν ασχολείται με αυτό το παιχνίδι καθημερινά και πάνω από μερικά λεπτά.
-Δεν αγοράζουμε παιχνίδια που προωθούν εν γένει πρότυπα που καθιστούν το παιδί μας πιο νευρικό ή υιοθετεί συμπεριφορές που δεν επιθυμούμε. Πρέπει να γνωρίζουμε απαραίτητα τις προδιαγραφές και το περιεχόμενο ενός παιχνιδιού που αγοράζουμε ή του πήρε δώρο κάποιος άλλος.
-Μην αγοράζετε παιχνίδι που δεν φέρει την ένδειξη «CE», προδιαγραφή ελεγμένου παιχνιδιού από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
-Όποιο παιχνίδι και να αγοράσουμε, δεν αφήνουμε ανεξέλεγκτο το παιδί να παίζει μέχρι να βαρεθεί. Γιατί θα αργήσει πολύ να βαρεθεί και θα αφήσει το παιχνίδι μόνο όταν το μυαλό του θα έχει θολώσει εντελώς. Τρία τέταρτα είναι ένας επαρκέστατος χρόνος για παιδιά από 7 ετών. Για κάθε χρόνο λιγότερο μειώνουμε 10-15 λεπτά. Που σημαίνει ότι πριν τα 4 μην διανοηθείτε να αφήσετε παιδί μπροστά σε οθόνη, αν και πολλοί ειδικοί μιλούν για μετά τα 6 και αν.
-Καθόριστε μαζί πόσο χρόνο μπορεί το παιδί να περνά την ημέρα ή την εβδομάδα παίζοντας video games κάθε είδους, σε κάθε οθόνη. Όχι άλλη ώρα για το κινητό, άλλη για το playstation, άλλη για τα internet games.
-Μην καταστήσετε με την ρητορική σας ποτέ κανένα video game ως έπαθλο ή βραβείο για την καλή του συμπεριφορά και αφαίρεσή του για την κακή του. Ωστόσο συνδέστε το με τη γενική του υπευθυνότητα. Πχ. δεν τελείωσες τα μαθήματά σου ή πήγες αδιάβαστος δύο μέρες επειδή έπαιζες. Πώς να σε εμπιστευτώ και να σε αφήσω να παίζεις;
-Εγκαταστήστε οπωσδήποτε τείχος προστασίας και ένα καλό antivirus που θα προστατεύει τις ανεπιθύμητες διαδικτυακές περιηγήσεις.
Κριτήρια επιλογής παιχνιδιού
Τα πρώτα
Ηλικία και φύλο. Άλλα ενδιαφέροντα το 7χρονο, άλλα το 11χρονο, άλλο το αγόρι, άλλο το κορίτσι.
Τα επόμενα
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα παιδιού, κόστος
Τα τελευταία και σημαντικά
Αποφυγή προαγωγής επιθετικότητας, ρατσιστικών ή άλλων διακρίσεων, άλλων στερεοτύπων ή προτύπων.
                                                 www.elniplex.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου