Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Η πόλη που τα παιδιά πάνε σχολείο με ποδήλατο ακόμα και με -17°C


Μια σειρά από ποδήλατα έξω από ένα σχολείο στη χιονισμένη πόλη Ούλου στη Φινλανδία είναι μια συνηθισμένη εικόνα για τους ντόπιους, αλλά ένα ασυνήθιστο θέαμα για τον υπόλοιπο κόσμο.
Παρόλο που οι θερμοκρασίες συχνά φτάνουν -17°C στην πόλη Ούλου, περίπου 1.000 από τους 1.200 μαθητές ηλικίας 7 έως 17 χρονών φτάνουν με ποδήλατο κάθε μέρα στο σχολείο ακόμη και τον χειμώνα.
Ο Pekka Tahkola, ο οποίος τράβηξε την περίφημη φωτογραφία, διοργανώνει μαθήματα χειμερινής ποδηλασίας καθώς και εκδρομές με θέμα την έξυπνη κινητικότητα. Μέσα από τις δράσεις του θέλει να ενημερώσει και άλλα σχολεία στην περιοχή αλλά και σε άλλες χώρες για τη σημασία και το ρόλο του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των νέων, ακόμα κι όταν οι συνθήκες – όπως το χιονισμένο τοπίο στην προκειμένη περίπτωση – δεν είναι οι ιδανικές.
«Παρόλο που μπορεί να είναι δύσκολο για πολλούς γονείς στις Η.Π.Α. παραδείγματος χάρη να φανταστούν ότι θα αφήσουν το παιδί τους να πάει στο σχολείο το χειμώνα σε περίοδο χιονοπτώσεων με ποδήλατο, η συνήθεια αυτή είναι κανόνας σε μέρη της Φινλανδίας», λέει ο Tahkola.
Στο Ούλου συνήθως οι χιονοπτώσεις διαρκούν από το Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Ωστόσο, οι δρόμοι και τα μονοπάτια για ποδηλασία είναι τόσο καλά συντηρημένα, ώστε οι αναβάτες δεν χρειάζονται ειδικά ελαστικά ή εργαλεία για να τα διασχίσουν.
«Έχουμε πολύ καλές υποδομές και συντήρηση, που καθιστούν την ποδηλασία γρήγορη, εύκολη και άνετη ακόμη κι όταν το χιόνι κάνει την εμφάνισή του. Οι αποστάσεις συχνά ακόμα και με αυτές τις συνθήκες διανύονται πιο γρήγορα απ' ότι με το αυτοκίνητο», επισημαίνει ο Tahkola.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου