Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ



Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας η διατροφολόγος κ. Χειμώνα Σοφία βρέθηκε  στο σχολείο μας για να μιλήσει στους μαθητές για την παιδική παχυσαρκία και τη διαχείριση του βάρους, αναλύθηκαν οι λόγοι για τους οποίους αυξάνεται το βάρος, ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις της παχυσαρκίας στην υγεία καθώς και ποιες μπορεί να είναι οι λύσεις για ένα ισορροπημένο ενεργειακό ισοζύγιο. Επίσης απαντήθηκαν όλες οι "πρωτότυπες" ερωτήσεις-απορίες των μαθητών.


Η Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας «γιορτάζεται» στις 24 Οκτωβρίου. Πρόκειται για μια από τις πιο επικίνδυνες και σοβαρές ασθένειες του 21ου αιώνα, η οποία έχει πλέον αποκτήσει διαστάσεις επιδημίας, καθώς ένας στους δύο Ευρωπαίους είναι υπέρβαρος, ενώ σχεδόν ένας στους τρεις είναι παχύσαρκος!
Η υπερβολική αύξηση του λιπώδους ιστού στο σώμα έχει ανακηρυχτεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως χρόνια πάθηση από το 1948, καθώς το αυξημένο βάρος είναι αίτιο πολλών χρόνιων ασθενειών όπως καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, σκελετικών παθήσεων, καρκίνων (όπως  μήτρας,  μαστού, παχέος εντέρου) και άλλων, ενώ θεωρείται ότι ευθύνεται για το 1/5 των θανάτων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ο βαθμός παχυσαρκίας προσδιορίζεται με το Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).Συγκεκριμένα,  είναι το πηλίκο που προκύπτει αν διαιρέσουμε το βάρος (σε κιλά) με το τετράγωνο του ύψους (σε μέτρα).
Τα στοιχεία δείχνουν πώς παγκοσμίως περίπου 1,6 δισεκατομμύριο άνθρωποι άνω των 15 ετών είναι υπέρβαροι και τουλάχιστον 400 εκατομμύρια είναι παχύσαρκοι, ενώ τουλάχιστον 20 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται  ότι είναι υπέρβαρα!
Σοκάρουν τα στοιχεία για την παιδική παχυσαρκία στην Ελλάδα. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας, που έχει οριστεί η 24η Οκτωβρίου, δόθηκαν στην δημοσιότητα στοιχεία από έρευνες που αφορούν τους υπέρβαρους ανήλικους.
Τα αποτελέσματα ευρωπαϊκής έρευνας που διεξήχθη πριν λίγους μήνες βάζει την Ελλάδα στην πρώτη θέση των ποσοστών παιδικής παχυσαρκίας, καθώς ένα στα δύο Ελληνόπουλα (μαθητές και μαθήτριες ηλικίας 10-12 ετών) αντιμετωπίζει πρόβλημα βάρους . Περίπου το 20% των Ελλήνων αυτής της ηλικίας έχει πρόβλημα παχυσαρκίας, ενώ ένα 30% επιπλέον είναι υπέρβαρο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες ο τρόπος να μειωθεί το πρόβλημα είναι το σπιτικό φαγητό και η διακοπή κακών συνηθειών.





http://eyzin.minedu.gov.gr/Pages/Teachers/Teachers_Actions_Presentations.aspx

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου