Τετάρτη 5 Ιουνίου 2013

5 ΙΟΥΝΙΟΥ: ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ όρισε στις 15 Δεκεμβρίου 1972, την 5η Ιουνίου ως "Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος". Η ημέρα αυτή δεν είναι απλώς μια επέτειος. Οι στόχοι της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος είναι να μας υπενθυμίσει και να μας προβληματίσει σχετικά με δύο, κυρίως, θέματα:
- το μέλλον των ανθρώπων είναι ταυτόσημο και συνυφασμένο με το μέλλον των οικοσυστημάτων, που μας παρέχουν νερό, τροφή, αέρα, πρώτες ύλες κτλ.,
- ο πλανήτης, η φύση, τα οικοσυστήματα έχουν αξία και ανεξάρτητα από τον άνθρωπο. Είναι ακόμη ευκαιρία απεγκλωβισμού από την ανθρωποκεντρική και χρησιμοθηρική θεώρηση  του κόσμου, ότι όλα έχουν "αξία" γιατί βοηθούν τον άνθρωπο και την ύπαρξή του. Από την άλλη, οι σημερινές γενιές έχουν ευθύνη απέναντι στις μελλοντικές γενιές και οφείλουν να παραδώσουν ένα βιώσιμο περιβάλλον. Για αυτούς τους λόγους είναι όχι μόνο αυτονόητο αλλά και επιβεβλημένο ότι πρέπει να προστατεύσουμε τη γη.



Στη νέα χιλιετία όλος ο πλανήτης είναι αντιμέτωπος με ένα σύνολο τρομακτικών περιβαλλοντικών προβλημάτων:
υπερπληθυσμός, ερημοποίηση, τρύπα του όζοντος, διαχείριση φυσικών πόρων, ρύπανση του αέρα, αλλαγή του κλίματος, φαινόμενο του θερμοκηπίου είναι μερικά από τα κρίσιμα περιβαλλοντικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.



Τα προβλήματα αυτά, που προέρχονται από δραστηριότητες του ανθρώπου, επιδεινώνονται και διαινωνίζονται, κυρίως από τη στείρα πεποίθηση ότι η τεχνολογική πρόοδος μπορεί να αντιμετωπίσει τις καταστροφές που προκαλεί. Ευτυχώς, σιγά σιγά, με πολύ αργά βήματα γίνεται ολοένα και περισσότερο συνειδητό, ότι δεν αρκεί να προσπαθούμε να λύσουμε τα προβλήματα που έχουμε δημιουργήσει, μόνο μέσω της τεχνολογίας αλλά απαραίτητη είναι μία επανεκτίμηση των αναγκών μας, μια αλλαγή στην προσέγγισή μας απέναντι στη ζωή, τις στάσεις και στη συμπεριφορά μας.





"Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος είναι μια επίσημη ευκαιρία για απολογισμό πάνω στα πεπραγμένα, μια ευκαιρία περισυλλογής σχετικά με το μέλλον και μια ακόμη ευκαιρία για κατάθεση ιδεών, προτάσεων, και δράσεων από όλους.
Όλες οι δράσεις μπορούν να οργανωθούν στο κυρίαρχο περιβαλλοντικό μήνυμα "Σκέψου Παγκόσμια, Δράσε Τοπικά"

                                                                  της Γκέλης Μανούσου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου