Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012

"Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση"

      Για την τρέχουσα σχολική χρονιά η Ε' και ΣΤ' τάξη του Δημοτικού Σχολείου θα εκπονήσουν ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα: " Υπαίθρια Διαβίωση και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση". Για το σκοπό αυτό, το σχολείο μας πήρε μέρος στο δίκτυο του Κ.Π.Ε. (Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) Παρανεστίου με το αντίστοιχο θέμα! Όταν πρωτοειπώθηκε στα παιδιά, αυτά ενθουσιάστηκαν στην ιδέα του να μείνουν σε σκηνές (ήταν και το πρώτο που κράτησαν στο μυαλό τους), καθώς κάποια από αυτά το είχαν κάνει με τους γονείς τους κάποιο καλοκαίρι στις διακοπές τους. Επίσης, τους άρεσε και η ιδέα της επαφής με τη φύση σε κάθε ευκαιρία. Ρόλο μπορεί να έπαιξε και το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά μεγαλώνουν σε χωριό,  μακριά από το καυσαέριο και το τσιμέντο της πόλης, καθώς κι ότι δεν είχαν κάνει κάτι αντίστοιχο στο παρελθόν. Ήταν η πρώτη φορά που συμμετείχαν σε κάποιο περιβαλλοντικό πρόγραμμα. Αποφασίστηκε έτσι από κοινού, με δασκάλα και μαθητές, σήμερα, Πέμπτη, και το τελευταίο 2ωρο της ευέλικτης ζώνης να γίνει η αρχή της βιωματικής αυτής μάθησης.
      Από την πρώτη κιόλας ώρα μαθήματος οι μαθητές ρωτούσαν για το πότε θα φτάσει η ώρα για να βγούμε έξω να παίξουμε. Ήταν και η πρώτη φορά που τους έβλεπα να φορούν άνετα και παράλληλα ζεστά ρούχα καθώς η θερμοκρασία ήταν το πρωί  -8,5 βαθμούς. Φοβήθηκα ότι θα έβρισκαν δικαιολογίες για να καθίσουν μέσα στην τάξη, όπως κάνουν και στα διαλείμματα... και δεν έγινε καθόλου έτσι. Με το που χτύπησε το κουδούνι ήταν όλα μαζεμένα στο χώρο που είχαμε επιλέξει, χωρίς μπουφάν κι έτοιμα για την πρώτη μας συνάντηση, έτοιμα για τα παιχνίδια. 
      Η πρώτη αυτή συνάντηση, στην οποία τελικά πήραν μέρος και δυο άλλες τάξεις του σχολείου, η Γ' τη μία ώρα και η Δ' την άλλη), περιελάμβανε παιχνίδια και δραστηριότητες για ζέσταμα και ενεργοποίηση της ομάδας, όπως και παιχνίδια συνεργασίας και εμπιστοσύνης. Η συνάντησή μας έκλεισε με ένα παιχνίδι αξιολόγησης και .... γκρίνια, γιατί πέρασε πολύ γρήγορα η ώρα και δεν τους έφτασε το παιχνίδι. Ελπίζω να συνεχίσουν με τον ίδιο ενθουσιασμό!

                                                                                             Η δασκάλα της τάξης

                                        

                                        

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου