Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2024

 

Η αρνητική επίδραση της τεχνολογίας στην ζωή των παιδιών


Είναι γεγονός πια πως  η τεχνολογία έχει εισβάλλει για τα καλά στην ζωή μας, στοχεύοντας να την κάνει ευκολότερη και αποτελεσματικότερη. Ως ενήλικες, δεν είναι λίγες οι φορές που δίνουμε στο παιδί μας ένα κινητό ή ένα τάμπλετ, με σκοπό να παίξει «ήσυχα». Οι αρνητικές επιδράσεις όμως, που φέρει η συχνή και πολύωρη χρήση της τεχνολογίας στο παιδί είναι πολλές και σίγουρα επίφοβες για τα ίδια τα παιδιά. Στο άρθρο αυτό θα αναφερθούμε στις αρνητικές συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η συστηματική έκθεση του παιδιού στην οθόνη του κινητού.

     Ας δούμε πιο συγκεκριμένα τις αρνητικές επιδράσεις του κινητού στα παιδιά:


1. Περιορισμένος ποιοτικός χρόνος μεταξύ γονέα – παιδιού.

Οι σύγχρονοι ρυθμοί της καθημερινότητας δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για ποιοτικό χρόνο ανάμεσα σε γονέα και παιδί. Ο χρόνος που διαθέτει η κάθε οικογένεια για να βρεθεί είναι περιορισμένος. Αυτός ο χρόνος επομένως, πρέπει να είναι ποιοτικός και αν σ’ αυτόν εμπλέκεται η χρήση του κινητού, δεν βοηθά προς αυτόν τον σκοπό.

2. Μειωμένη η ποιότητα του ύπνου λόγω της χρήσης κινητού.

Ο ύπνος για το παιδί είναι πολύ σημαντικός, καθώς συνδέεται με την σωστή νοητική και σωματική του ανάπτυξη. Σε έρευνες που γίνονται, είναι αποδεδειγμένο πως η έκθεση στην οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ και κυρίως πριν την ώρα του ύπνου, οδηγεί σε αυπνίες και διάφορες διαταραχές ύπνου. Επομένως, η χρήση οθόνης κατά τις βραδινές ώρες επιδρά αρνητικά στο παιδί.

3. Η συχνή χρήση του κινητού περιορίζει το δημιουργικό μυαλό των παιδιών.

Η χρήση του διαδικτύου (internet) δεν είναι λίγες οι φορές που μας λύνει τα χέρια, αφού κάνει την γνώση πολύ εύκολα προσβάσιμη. Ταυτόχρονα δυστυχώς, η σκέψη μας αδρανοποιείται, καθώς δεν χρειάζεται πλέον να απομνημονεύουμε πληροφορίες, όπως κάναμε στο παρελθόν. Τα παιχνίδια που παίζουν τα παιδιά στο κινητό είναι εθιστικά και σε σύγκριση με τα κλασικά παιχνίδια, περιορίζουν την δημιουργικότητα και την φαντασία τους. Ακόμη, αξίζει να σημειωθεί, πως επιβραδύνεται η κινητική και η οπτική αισθητηριακή τους ανάπτυξη.

4. Ο εθισμός που προκαλείται από την χρήση κινητού είναι αναπόφευκτος.

Η τεράστια ποικιλία χρωμάτων, η ταχύτητα και όλα τα γραφικά στοιχεία, είναι γεγονός πως μαγνητίζουν μικρούς και μεγάλους. Τα μικρά παιδιά είναι ανήμπορα να θέσουν όρια στον εαυτό τους, επομένως ελλοχεύει ο κίνδυνος να μην μπορούν να αντέξουν μακριά από την οθόνη. Έτσι προκαλείται ο εθισμός, με τεράστιες αρνητικές επιπτώσεις στο παιδί.

5. Η χρήση του κινητού ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την πρόσκληση προβλημάτων συμπεριφοράς στο παιδί.

Η προσκόλληση στο κινητό περισσότερο των δυο ωρών την ημέρα είναι αρκετή για να προκαλέσει συναισθηματικά και κοινωνικά προβλήματα στο παιδί. Επομένως, η πολύωρη ενασχόληση του παιδιού στο κινητό, επιφέρει σε μεγάλο βαθμό προβλήματα προσοχής.

6. Πρόκληση παχυσαρκίας λόγω πολύωρης χρήσης κινητού τηλεφώνου.

Λόγω της πολύωρης ενασχόλησης με το κινητό, παρατηρείται έλλειψη χρόνου για την φυσική άσκηση του παιδιού. Η γυμναστική απουσιάζει από το πρόγραμμα του παιδιού. Η γυμναστική απουσιάζει από το πρόγραμμα του παιδιού, γεγονός που επιφέρει σταδιακά την πρόκληση παχυσαρκίας. Το παιδί που ασχολείται με το κινητό ή το τάμπλετ παραμένει σε ένα συγκεκριμένο σημείο για ώρες. Θα λέγαμε συνεπώς, πως οι πολλαπλές ώρες που αφιερώνονται μπροστά σε μια οθόνη ευθύνονται για την αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών.

7. Οι αρνητικές επιπτώσεις του κινητού στην ψυχική υγεία του παιδιού.

Η υπερβολική χρήση του κινητού, σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποιήθηκαν για την κατάθλιψη και την ανορεξία στο παιδί. Οι πολλές ώρες παιχνιδιού με το κινητό προκαλούν ψυχικές και αναπτυξιακές δυσλειτουργίες.

8. Η βία ως επακόλουθο της υπερβολικής χρήσης του κινητού.

Τα παιδιά εκτίθενται στη βία μέσω των παιχνιδιών των κινητών και των τάμπλετ. Έτσι, το παιδί, λόγω του τρυφερού της ηλικίας του, θεωρεί πως η βίαιη συμπεριφορά είναι ο σωστός τρόπος για την επίλυση των προβλημάτων.

Ολοκληρώνοντας αυτό το άρθρο, αξίζει να σημειωθεί πως μία συσκευή με οθόνη είναι επιβλαβής για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού, αφού διασπά τη προσοχή του. Ακόμη, περιορίζεται σε σοβαρό βαθμό η κριτική σκέψη του παιδιού, καθώς λόγω της πολύωρης έκθεσής του στο κινητό, δέχεται διάφορα πράγματα δίχως σκέψη. Θα λέγαμε συμπερασματικά, πως η πολύωρη χρήση του κινητού ή του τάμπλετ δεν ενδείκνυται για μικρές ηλικίες, καθώς όπως προαναφέρθηκε, έχει δυσάρεστες συνέπειες για το παιδί, τόσο σωματικά και ψυχικά όσο και κοινωνικά. Ολοκληρώνοντας θα λέγαμε πως ο γονέας είναι αυτός που οφείλει να έχει τον έλεγχο της κατάστασης, Είναι αυτός που επιβάλλεται να θέσει τα όρια και τους κανόνες όσον αφορά στη χρήση της τεχνολογίας στη ζωή του παιδιού του.

Επιμέλεια άρθρου
Κατερίνα Αμπράζη
                                              πηγή: babaloon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου