26η Σεπτεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
Δημιουργία των παιδιών του ολοήμερου τμήματος |
Από το 2001 η 26η Σεπτεμβρίου είναι αφιερωμένη στις ευρωπαϊκές γλώσσες. Η
Ευρώπη διαθέτει μια τεράστια ποικιλία γλωσσών: οι επίσημες γλώσσες της
είναι 23 και υπολογίζεται ότι πάνω από 60 αυτόχθονες κοινότητες μιλούν
περιφερειακές ή μειονοτικές γλώσσες, στις οποίες θα μπορούσαν να
προστεθούν και οι γλώσσες που μιλούν πολίτες προερχόμενοι από άλλες
χώρες και ηπείρους. Για να προβάλουν λοιπόν αυτό τον τεράστιο γλωσσικό
πλούτο, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης εγκαινίασαν το
2001 την πρωτοβουλία Ευρωπαϊκό Έτος Γλωσσών.
Στατιστικά Στοιχεία:
- Στην Ευρώπη, σήμερα, ομιλούνται 200 γλώσσες και διάλεκτοι.
- Η πιο διαδεδομένη γλώσσα μεταξύ των Ευρωπαίων είναι τα Aγγλικά, καθώς το 34% των ευρωπαίων πολιτών τα χρησιμοποιεί ως δεύτερη γλώσσα. Ακολουθούν τα Γερμανικά (12%) και τα Γαλλικά (11%).
- Οι πιο γλωσσομαθείς στην Ευρώπη είναι οι Λουξεμβούργιοι, καθώς το 99% μπορεί να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα. Ακολουθούν Λετονοί και Μαλτέζοι με 93%. Αντιθέτως, μόλις το 29% των Ούγγρων μιλά μια ξένη γλώσσα, ενώ ακολουθούν οι Άγγλοι (30%), οι Πορτογάλοι, οι Ισπανοί και οι Ιταλοί (36%).
- Ένας στους δύο Έλληνες (49%) είναι ικανός να συνεννοηθεί σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα, ποσοστό το οποίο συμπίπτει με τον κοινοτικό μέσο όρο.
- Το 44% των Ελλήνων έχει ως δεύτερη γλώσσα, μετά τη μητρική, τα Αγγλικά, το 8% τα Γαλλικά και τα Γερμανικά και το 3% συνεννοείται καλύτερα στα Ιταλικά.
- Οι πιο γλωσσομαθείς είναι οι μαθητές, καθώς οκτώ στους δέκα είναι σε θέση να συνεννοηθούν σε τουλάχιστον μία ξένη γλώσσα.
- Η Ε.Ε επενδύει πάνω από 30 εκατ. ευρώ το χρόνο σε προγράμματα που προωθούν την εκμάθηση των γλωσσών, όπως το Socrates και το Leonardo da Vinci, προγράμματα που αναφέρονται κυρίως σε νέους και ουσιαστικά αφορούν την ανταλλαγή μαθητών ή φοιτητών σε διαφορετικά σχολεία ή πανεπιστήμια της Ευρώπης.
Με αφορμή την ευρωπαϊκή ημέρα γλωσσών, στο μάθημα των Αγγλικών με τη βοήθεια της δασκάλας και του υπολογιστή (google μετάφραση) τα παιδιά έγραψαν τις φράσεις: "πώς σε λένε;" και "τι κάνεις;" σε διάφορες γλώσσες.
Στη συνέχεια στο ολοήμερο τα παιδιά δημιούργησαν μια αφίσα από γράμματα σχεδιασμένα και κομμένα πάνω σε σημαίες χωρών της Ευρώπης και είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη γλωσσική πολυμορφία και τα οφέλη της.
Στο μάθημα των Αγγλικών της Γ΄και της Δ΄τάξης:
Στο μάθημα των Αγγλικών της Ε΄και Στ' τάξης:
Στο μάθημα του ολοήμερου:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου