Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2022

 

Υπερκινητικά παιδιά
Πρέπει να ανησυχώ αν το μικρό παιδί μου δεν μπορεί να μείνει ήρεμο για λίγο;

Ησυχάστε, πολλά παιδιά της σχολικής ηλικίας, δεν μπορούν να μείνουν ήσυχα για κάποιο χρονικό διάστημα.

Έχουν απλά ανάγκη να κινούνται συνεχώς.
Και είναι παράλογο, να περιμένετε να μείνει καθιστό βλέποντας μία μεγάλη ταινία, ή να μην σηκωθεί από την καρέκλα του στο γεύμα.

Στην ηλικία αυτή πρέπει να υπολογίζετε σε περίπου πέντε λεπτά συνεχούς προσοχής, όπως παίζει με ένα παιχνίδι ή κοιτάζει ένα βιβλίο, πριν θελήσει να κάνει κάτι άλλο.
Σύμφωνα με τα πρότυπα των ενηλίκων, η ατέλειωτη ενέργεια του μικρού παιδιού μπορεί να μοιάζει με υπερδραστηριότητα, αλλά οι πιθανότητες είναι ότι είναι απλά ένα τυπικό παιδί σχολικής ηλικίας.

Έτσι βρείτε ασφαλείς τρόπους κατάλληλους για την ηλικία του και αφήστε το να είναι δραστήριο.


Βγείτε έξω, για να τρέξει, να πηδήξει, να σκαρφαλώσει. Αν είστε στο σπίτι απασχολήστε το με διάφορα παιχνίδια και χορέψτε, φτιάξτε ζυμάρι, παίξτε με τα τουβλάκια και τα lego, οι κατασκευές θα το κρατήσουν απασχολημένο για αρκετή ώρα. Διαβάστε το αγαπημένο του παραμύθι, παίξτε με το νερό, θα ηρεμήσει χωρίς άλλο.

Και μην ανησυχείτε, αυτή η υπερβολική ενέργεια, τείνει να υποχωρεί, περισσότερο ή λιγότερο, όταν φτάσει τα πέντε χρόνια του.
Αν ανησυχείτε ότι η ενέργεια του μικρού παιδιού συμβάλλει σε παρορμητική συμπεριφορά που είναι ανασφαλής, βοηθήστε το να αναπτύξει κάποιο αυτο - έλεγχο.
Τα λογικά όρια είναι πιθανώς το καλύτερο στοίχημά σας. Και προσπαθήστε να επιβάλλετε θετική πειθαρχία και όχι αρνητική. «Μπορείς να τρέχεις στο πάρκο, αλλά δεν μπορείς να τρέχεις στο δρόμο».

Εάν του αρέσει να πηγαίνει από τη μία δραστηριότητα στην άλλη, βρείτε ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι και βοηθήστε το να παίξει με ένα αγαπημένο παιχνίδι, όπως ένα τρενάκι ή με το σπίτι της κούκλας αν είναι κορίτσι.
Ένα μικρό παιδί που του αρέσει να κινείται δεν θα μείνει στη θέση του για αρκετό χρόνο με ένα παιχνίδι που του φαίνεται βαρετό.

Βοηθήστε το να μείνει λίγο ακόμη στη θέση του, πλάθοντας πλαστελίνη, ζωγραφίζοντας ή οτιδήποτε άλλο θα κρατήσει το ενδιαφέρον του. Και προσπαθήστε να μην βλέπει τηλεόραση για πολύ ώρα.
Ενώ μπορεί να το ηρεμήσει δεν ενθαρρύνει την ενεργό προσοχή του.

Ένα μικρό ποσοστό παιδιών που είναι πράγματι υπερκινητικά μπορεί να δείξουν σημάδια της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας.
Είναι πιο συχνή στα αγόρια από τα κορίτσια και περίπου τα μισά από τα παιδιά που έχουν διαγνωστεί με τη διαταραχή αυτή έχουν προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με την υπερδραστηριότητα, την παρορμητικότητα, ή τη μη συμμόρφωση.

Το παιδί τότε παρουσιάζει μία απροσεξία που δεν συμβαδίζει με την ηλικία του, παρορμητικότητα και δραστηριότητα όχι μόνο στο σπίτι ή στο σχολείο.
Έτσι καλό είναι να μιλήσετε με τον εκπαιδευτικό για να διαπιστώσετε αν συμμερίζεται τις δικές σας απόψεις, σχετικά με τη συμπεριφορά του παιδιού σας.

Να θυμάστε όμως ότι κατά μέσο όρο, το παιδί στη σχολική ηλικία του, είναι αφηρημένο και πολυάσχολο. Και ενώ μερικά μικρά παιδιά είναι απερίσκεπτα, τα παιδιά που έχουν το σύνδρομο της υπερκινητικότητας είναι παρορμητικά σε ακραίο βαθμό, συχνά χτυπούν άλλα παιδιά χωρίς κανένα λόγο, αγγίζουν το καυτό μάτι της κουζίνας ενώ επανειλημμένα έχουν προειδοποιηθεί για τον κίνδυνο, ή πετάγονται στο δρόμο. Εάν παρ' όλη την προσπάθειά σας εξακολουθείτε να ανησυχείτε σχετικά με το επίπεδο δραστηριότητας του παιδιού, ή αν έχετε δυσκολία να αντιμετωπίσετε αυτή την ενέργειά, επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

                                                         πηγή: www.paidorama.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου