Σεβασμός
Πως μπορούμε να διδάξουμε τον σεβασμό στα παιδιά μας
Τι πρέπει να περιμένουν οι γονείς από τα παιδιά τους σε αυτή την ηλικία, από 5 έως 8 ετών; Τώρα πηγαίνουν στο σχολείο και συχνά φαίνεται ότι ο σκοπός της ζωής τους είναι να τους εκνευρίζουν!
Αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό, λένε οι ειδικοί. Το αντίθετο θα πρέπει να σας ανησυχεί. Είναι η στιγμή που δοκιμάζουν τα όριά τους.
Όμως παρά τη συνεχιζόμενη ανάγκη τους να δοκιμάσουν τα όριά τους, τα παιδιά πρέπει να μάθουν τη σημασία του σεβασμού για τους άλλους και φυσικά ο σεβασμός αρχίζει στο σπίτι.
Τι μπορείτε να κάνετε
Δείξτε και εσείς σεβασμό στα παιδιά. Πολλές φορές δεν δείχνουμε στα παιδιά το σεβασμό που απαιτούμε από αυτά, λένε ειδικοί. Μπερδεύουμε το σεβασμό με το φόβο και αυτό βέβαια δεν είναι σωστό. Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει ένα νέο παιδί να λέει «σέβομαι τον πατέρα μου γιατί διαφορετικά θα με δείρει ή θα με βάλει τιμωρία» αυτό δεν είναι σεβασμός είναι φόβος.
Προσπαθήστε να ακούτε το παιδί. Στην καθημερινή επικοινωνία σας και συνομιλία, ακούτε με προσοχή και ενδιαφέρον τι σας λέει. Μία πολύ καλή ιδέα είναι να κουβεντιάζετε όλοι μαζί θέματα σχετικά με την οικογένεια σας και να επιτρέπετε στα παιδιά να πουν την γνώμη τους.
Διδάξτε τους να απαντούν ευγενικά. Το παιδί μπορεί να δείξει φροντίδα και σεβασμό στους άλλους, μέσα από τους καλούς του τρόπους. Σε αυτή την ηλικία, πρέπει να λέει «παρακαλώ και ευχαριστώ» τακτικά και να χρειάζονται μόνο μία περιστασιακή υπενθύμιση από εσάς.
Εξηγήστε ήρεμα στο παιδί σας, ότι φυσικά θα το βοηθήσετε σε ότι χρειάζεται αρκεί να το ζητήσει με ευγένεια και όχι δίνοντας διαταγές! Και πάλι, προσέξτε να φέρεστε εσείς ευγενικά λέγοντας παρακαλώ και ευχαριστώ. Έτσι θα μάθει ότι οι φράσεις αυτές είναι μέρος της φυσιολογικής επικοινωνίας τόσο μέσα στο σπίτι όσο και έξω.
Αποφύγετε τις υπερβολές. Αν κάποια στιγμή σας αποκαλέσει «βλάκα ή χαζό» μην αντιδράσετε άσχημα. Ένα παιδί που θέλει να προκαλέσει, θα αντέξει σχεδόν κάθε δυσάρεστη κατάσταση μόνο και μόνο για να σας εκνευρίσει.
Αντίθετα, αντιμετωπίστε το ήσυχα και σταθερά λέγοντας «εμείς δεν φωνάζουμε ο ένας τον άλλο με τέτοια ονόματα στο σπίτι μας». Στη συνέχεια δείξτε του πώς να καταφέρει κάτι που θέλει ζητώντας το με ευγένεια και σεβασμό όπως για παράδειγμα «Μαμά, μπορείς σε παρακαλώ να με βοηθήσεις με αυτό το μάθημα»; Ότι θέλεις απλά ζήτησε το όμορφα.
Να περιμένετε διαφωνίες. Η ζωή μας θα ήταν πολύ πιο εύκολη αν τα παιδιά πάντα συμμορφωνόντουσαν με τις απαιτήσεις μας. Αλλά αυτό δεν είναι ρεαλιστικό. Προσπαθήστε να θυμάστε ότι, όταν δεν συμμορφώνεται με την δική σας υπόδειξη, δεν θα πει ότι δεν σας σέβεται απλά έχει διαφορετική γνώμη από εσάς.
Δώστε στα παιδιά να καταλάβουν, ότι θα καταφέρουν πολύ περισσότερα πράγματα όταν σταματήσουν να εκφράζονται με αγένεια, για παράδειγμα «δεν πήγαμε βόλτα σήμερα, και σε μισώ!» Μπορεί κάλλιστα να πει «μετά τη δουλειά μπορούμε παρακαλώ να πάμε μία βόλτα;» Βάλτε όρια. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μάθουν να σέβονται είναι να είστε σαν γονείς ευγενικοί αλλά και σταθεροί στους κανόνες της οικογένειας. Το να είναι οι γονείς ευγενικοί δείχνει σεβασμό προς το παιδί, και το να είναι σταθεροί δείχνει σεβασμό για το τι πρέπει να γίνει.
Έτσι αν «χαλάει τον κόσμο» στο μαγαζί που πήγατε για να αγοράσετε ρούχα και δεν συμμορφώνεται, αν μπορείτε να πάτε άλλη στιγμή να ψωνίσετε, πείτε του «τώρα θα φύγουμε και θα ψωνίσουμε κάποια άλλη στιγμή που θα είσαι ήρεμο».
Αν όμως πρέπει οπωσδήποτε να ψωνίσετε κάτι που χρειάζεστε, απομακρυνθείτε λίγο από το παιδί και πείτε του, «είμαι εδώ και σε βλέπω, όταν ηρεμήσεις πες μου να συνεχίσουμε τα ψώνια μας».
Συζητήστε το αργότερα. Μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε το παιδί είναι να το συζητήσετε αργότερα όταν θα είστε και οι δύο ήρεμοι. Ρωτήστε το γιατί είχε τέτοια συμπεριφορά, αν κατάλαβε γιατί αυτό συνέβη, πως νομίζει ότι μπορεί να λυθεί το πρόβλημα αυτό και αν ξέρει ένα καλύτερο και πιο ευγενικό τρόπο για να σας πει πως αισθάνθηκε.
Ένα λάθος που κάνουν συχνά οι γονείς, υποστηρίζουν οι ειδικοί, είναι ότι προσπαθούν να επιβάλουν τις συνέπειες της αγένειας αντί να βοηθήσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν και να καταλάβουν μόνα τους τις συνέπειες της κακής συμπεριφορά τους. Εάν το παιδί σας πιστεύει ότι ενδιαφέρεστε πράγματι για τη σκέψη του, είναι εκπληκτικό, πολύ συχνά καταλήγουν στο ίδιο με εσάς συμπέρασμα.
Επαινείτε την καλή τους συμπεριφορά. Πείτε μπράβο σε κάθε καλή τους προσπάθεια, αλλά να είστε σαφείς για πια ακριβώς συμπεριφορά τους είστε ευχαριστημένοι.
Πείτε «μου ζήτησες ευγενικά να σου αγοράσω μία σοκολάτα και την άδεια να παίξεις στον κήπο με τη φίλη σου. Έτσι πρέπει να είναι πάντα η συμπεριφορά σου». Να επαινείτε πάντα την καλή του προσπάθεια με σαφήνεια. Το παιδί θα μάθει ότι η προσπάθεια αυτή αξίζει τον κόπο και εκτιμάται από τους γονείς του.
Η ηλικία αυτή έχει, όπως όλες άλλωστε, τα προβλήματα της. Με έπαινο όταν τον δικαιούνται, ηρεμία και σταθερότητα σε όλα αυτά που τα παιδιά μας πρέπει να σέβονται, θα τα βοηθήσουμε να χτίσουν γερές βάσεις σεβασμού και καλής συμπεριφοράς, για όλη τη ζωή τους.
πηγή: www.paidorama.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου