Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2021

 

Πώς οι δικές μας συνήθειες επηρεάζουν τη μελλοντική υγεία των παιδιών μας




Υπάρχει μια πατροπαράδοτη ελληνική συμβουλή από γονείς σε παιδιά, που λέει:  Κάνε αυτό που σου λέω εγώ γιατί είναι για το καλό σου. Μην βλέπεις τι κάνω εγώ»!

Ωστόσο μια πολύ εμπεριστατωμένη επιστημονική μελέτη από το πανεπιστήμιο του Ληντς με τον τίτλο Economic Evaluation of Family-Based Therapies for Children and Adolescents: what do we know? (Οικονομική αξιολόγηση οικογενειακών θεραπειών για παιδιά και εφήβους: τι γνωρίζουμε;»), αποδεικνύει ότι τα «κούφια» λόγια δεν έχουν αποτέλεσμα. Οι καθημερινές, βασικές συνήθειές μας είναι αυτές που έχουν άμεση επιρροή στη μελλοντική συμπεριφορά των παιδιών μας, με πρωτεύον ζήτημα την συνολική υγεία τους και επίκεντρο το κάπνισμα, την παχυσαρκία, την έλλειψη άσκησης και την κατανάλωση αλκοόλ από νεαρή ηλικία.

Τα παιδιά μιμούνται τις -καλές ή κακές- συνήθειές μας

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα χαρακτηριστικά των γονέων με ανθυγιεινές συμπεριφορές και συνήθειες διαδραμάτισαν αρνητική πορεία στην υγεία των παιδιών τους κατά 31% έως και 78%, από την ηλικία των 10 ετών έως το τέλος της εφηβείας τους. Για παράδειγμα, αποδείχθηκε πως εάν ένας γονέας κάπνιζε ή κατανάλωνε αλκοόλ από την ηλικία των 12 ή 14 ετών, υπήρχαν σχεδόν διπλάσιες πιθανότητες να ξεκινήσει το παιδί του τις ίδιες βλαβερές συνήθειες από την ίδια ηλικία, συγκριτικά με άτομα που οι γονείς τους δεν είχαν παρόμοιες εξαρτήσεις.

Δεν είναι λοιπόν δύσκολο να αντιληφθούμε, ότι ως υπεύθυνοι γονείς κατέχουμε την πιο καίρια θέση όσον αφορά στην «μύηση» των παιδιών μας σε υγιεινές συμπεριφορές, Και αυτό, είναι βέβαιο ότι θα ωφελήσει όχι μόνο το μέλλον της υγείας τους μακροπρόθεσμα, αλλά και το κοινωνικό ή επαγγελματικό τους status μετά την ενηλικίωσή τους.

Το κλειδί για την μελλοντική ευημερία των παιδιών μας είναι η δική μας συμμετοχή στα ζητούμενά τους -όσο είναι ακόμη νωρίς.

Σε μια επιστημονική αναφορά του National Wildlife Federation, του μεγαλύτερου μη κερδοσκοπικού οργανισμού των ΗΠΑ με σκοπό την εκπαίδευση των μελών του στην υπαίθρια σωματική δραστηριότητα, διαβάζουμε: «Το μέσο αγόρι ή κορίτσι από ηλικίας 5 έως 15 ετών περνά μόλις 30 λεπτά σε αδόμητο υπαίθριο παιχνίδι ημερησίως και περισσότερες από 7 ώρες μπροστά από μια ηλεκτρονική οθόνη, σε καθημερινή βάση».

Και αυτό, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην οικοδόμηση υγιούς κοινωνικο-συναισθηματικής ανάπτυξης, ισορροπημένου σωματικού βάρους και θετικής ψυχολογίας.

Εάν λοιπόν προσπαθήσουμε να έχουμε άμεσο έλεγχο και αντίκτυπο στις υγιείς συμπεριφορές των παιδιών μας - παροτρύνοντάς τα να εγγραφούν σε οργανωμένες ατομικές ή ομαδικές σχολές αθλημάτων και άλλων καλλιτεχνικών ερεθισμάτων, για παράδειγμα-, δημιουργούμε ένα διαρκές θετικό πρόσημο για την πορεία και το μέλλον των παιδιών τους χωρίς βλαβερές εξαρτήσεις.

Η γραμμή που καθορίζει το καλό από το κακό  είναι πολύ λεπτή. Αλλά δεν είναι αόρατη. Ας ακολουθήσουμε εκείνη που προάγει την ανάπτυξη κινητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών μας μέσα από οργανωμένες αθλητικές και σωματικές δραστηριότητες, στις οποίες σκόπιμο είναι να συμμετέχουμε ενεργά και εμείς οι γονείς.

                                                                                        πηγή: www.ygeiamouzoimou.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου