Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021

 

28η Οκτωβρίου: Τι γιορτάζουμε σήμερα μαμά;



Είναι σημαντικό να μπορούμε να εξηγήσουμε στα παιδιά τι γιορτάζουμε ανήμερα των Εθνικών επετείων μας. Η 28η Οκτωβρίου είναι μία από αυτές και σίγουρα πολλοί γονείς θα κληθούν να απαντήσουν στις απορίες των παιδιών.

Τι γιορτάζουμε λοιπόν και πως το λέμε στα παιδιά;

Όπως και στην περίπτωση της άλλης σπουδαίας μας επετείου της 25ης Μαρτίου ακολουθούμε το παράδειγμα της απλής επεξήγησης.

Στηριζόμαστε στο ότι τα παιδιά σκέφτονται απλά, άρα δέχονται απλές και μονοσήμαντες πληροφορίες. Είναι πιο χρήσιμο και αποδοτικό λοιπόν να εστιάζουμε στο μήνυμα της επετείου και όχι σε αυτά καθ’ αυτά τα γεγονότα με πλήρη λεπτομέρεια.

Το σπουδαίο μήνυμα της ημέρας

Το μήνυμα του ΟΧΙ είναι πως μια άρνηση μπορεί να αποδώσει καρπούς. Με σοβαρό τίμημα ναι μεν αλλά με σπουδαία νίκη τελικά. 

Πώς εξηγούμε τι έγινε τότε;

                                    Σχετικά με τα ίδια τα γεγονότα μπορείτε να τους πείτε πως το 1940 η Ιταλία και η Ελλάδα είχαν μια μεγάλη διαφωνία.

Τα ξημερώματα της 28ης Οκτωβρίου λοιπόν, η Ιταλική κυβέρνηση έστειλε τελεσίγραφο στην Ελληνική κυβέρνηση και συγκεκριμένα στον τότε πρωθυπουργό Ιωάννη Μεταξά, απαιτώντας να περάσουν ελεύθερα από την Ελλάδα.  Οι συνέπειες θα ήταν να καταλάβουν σπουδαίας σημασίας σημεία όπως λιμάνια και αεροδρόμια, για να ανεφοδιαστούν και να διευκολύνουν την προώθησή του ιταλικού στρατού στην Αφρική.

Τότε ο Μεταξάς απάντησε στον Ιταλό πρέσβη ένα βροντερό ΌΧΙ, εκφράζοντας όλους τους Έλληνες που ως περήφανος λαός δεν θα δεχόντουσαν την υποδούλωση. Οι συνέπειες του ΌΧΙ ήταν να ξεκινήσει ο Ελληνοϊταλικός πόλεμος με την αιφνιδιαστική είσοδο των ιταλικών στρατευμάτων στην Ήπειρο. Όλοι οι Έλληνες έγιναν μια γροθιά υπερασπίστηκαν την πατρίδα και απέδειξαν πως μια μικρή χώρα ήξερε να πολεμά και να κερδίζει την ελευθερία της.

Η ημέρα της 28ης Οκτωβρίου γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 1944 με παρέλαση ενώπιον του πρωθυπουργού Γεωργίου Παπανδρέου και κάθε χρόνο με τιμές και μεγαλοπρέπεια.

Το σπουδαίο μήνυμα της ηρωικής άρνησης που τελικά μετά από κόπο και θυσίες έφερε την ελευθερία, είναι σίγουρα ένα μήνυμα απόλυτης διδαχής για τους μικρούς μας φίλους. 

                                                            πηγή: www.mymarket.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου