Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2020

 

Το μήνυμα των Χριστουγέννων
Οι ημέρες των Χριστουγέννων είναι πολύ ιδιαίτερες και γεμάτες συμβολισμούς. Πρόκειται για μια γιορτή που αγαπούν ιδιαίτερα τα παιδιά αλλά και οι μεγάλοι. Ωστόσο, υπάρχει ο κίνδυνος όλα αυτά τα πολύ σημαντικά διδάγματα να χαθούν μέσα στο πνεύμα του καταναλωτισμού που διέπει αυτές τις ημέρες. Σε αυτό το σημείο, είναι καταλυτική η δική σας συνεισφορά, έτσι ώστε το παιδί σας να διαχειριστεί σωστά το πνεύμα των ημερών.

Σχετικά με την ανταλλαγή των δώρων, πείτε στα παιδιά ότι πρόκειται για ένα έθιμο που μετρά πολλά μα πάρα πολλά χρόνια. Παλιά, τα δώρα ήταν γλυκίσματα και άλλα χειροποίητα αγαθά που έφτιαχναν οι νοικοκυρές στα σπιτικά τους αλλά με το πέρασμα του χρόνου τα δώρα έγιναν όλο και περισσότερο υλικά. Καλό είναι το παιδί να κατανοήσει ότι τα δώρα αυτά έχουν συμβολικό χαρακτήρα και η τιμή ενός δώρου δεν σχετίζεται με το πόσο σκεφτόμαστε και αγαπάμε αυτόν στον οποίο το δωρίζουμε.

Αντιθέτως, όταν κανείς φτιάχνει ο ίδιος το δώρο που θέλει να προσφέρει, τότε έχει την ευκαιρία να βάλει όλη την σκέψη και την αγάπη του σε αυτό. Για τον λόγο αυτό, μπορείτε να παροτρύνετε το παιδί σας, να φτιάξετε μαζί κάρτες και άλλα χειροποίητα αντικείμενα, τα οποία θα χαρίσει με τη σειρά του στους παππούδες, τους νονούς ή οπουδήποτε θελήσει. Η χαρά της δημιουργίας είναι σίγουρο ότι θα ενθουσιάσει τόσο το ίδιο το παιδί, όσο και τους παραλήπτες του, που θα πάρουν πραγματικά ένα μοναδικό δώρο!

Στη συνέχεια, είναι σημαντικό να καταλάβει το παιδί σας, πως το να ζητάει δώρα από τους οικείους του είναι εν μέρει κατανοητό, όμως δεν είναι αυτό το νόημα των γιορτών. Έτσι, θα ήταν καλύτερο, εφόσον αποκτήσει νέα δώρα, να μπει σε μια διαδικασία να αποχωριστεί κάποια από τα παλιά. Όπως κι εκείνο έτσι υπάρχουν κι άλλα παιδιά που θα χαρούν πολύ να αποκτήσουν ένα δώρο, αλλά ενδεχομένως οι δικοί τους να μη μπορούν να τους το προσφέρουν.

Η αξία των Χριστουγέννων είναι να μοιράζουμε την αγάπη και τη χαρά απλόχερα και αυτός είναι ένας τρόπος να το κάνουμε. Επίσης, αυτό που έχει σημασία είναι ότι τα Χριστούγεννα δεν αποτελούν παρά μια αφορμή, για να υιοθετούμε τις αξίες της αλληλεγγύης και της αλληλοβοήθειας, αξίες που πρέπει να μας καθοδηγούν για όλη τη χρονιά. Για τον λόγο αυτό, μπορείτε να «θεσπίσετε» με το παιδί συγκεκριμένες στιγμές μέσα στον χρόνο που θα προβαίνει σε ανάλογες κινήσεις ή ακόμα μπορείτε να βρείτε μαζί κάποιες οργανώσεις, που θα ενδιέφερε και το ίδιο το παιδί να παρακολουθεί το έργο τους και να τις στηρίζετε όποτε μπορείτε.

Μιας και η γιορτή των Χριστουγέννων είναι τόσο αγαπημένη, είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να την «εκμεταλλευτείτε» για να περάσετε θετικά μηνύματα στο παιδί. Εμείς ευχόμαστε ολόψυχα σε όλους να περάσετε όμορφες οικογενειακές στιγμές, γεμάτες ζεστασιά και αγάπη, δημιουργώντας πολύτιμες αναμνήσεις που θα ενώνουν την οικογένεια όσα χρόνια κι αν περάσουν!

                                                  πηγή: https://omorfoscosmos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου