Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Πώς να κάνετε το παιδί ξεφτέρι στην ορθογραφία

Ακόμα και για τα πιο «διαβαστερά» και φιλομαθή παιδάκια, οι πρώτες τάξεις του Δημοτικού δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Η ορθογραφία συνήθως πρωταγωνιστεί –αφού τσεκάρεται καθημερινά θέτει τις βάσεις ενός… ορθογραφημένου ενήλικα και κάνει παιδιά και μαμάδες να αραδιάζουν λέξεις και κανόνες πριν τον βραδινό ύπνο ή στον δρόμο για το σχολείο.


Ψάξαμε και βρήκαμε μερικούς έξυπνους τρόπους για να μάθετε στο παιδί ορθογραφία, χωρίς να επιστρατεύσετε τη μέθοδο της στυγνής αποστήθισης και κάνοντας την διαδικασία όσο το δυνατόν πιο ευχάριστη για το μικρό σας.

6 κόλπα… γενικού περιεχομένουΦτιάξτε πρόγραμμα κι ακολουθήστε το


Eίναι πολύ σημαντικό για ένα μικρό παιδί να ξέρει ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί. Αφήστε, λοιπόν, λίγο χρόνο να χαλαρώσει, μεταξύ της επιστροφής στο σπίτι απ’ το σχολείο και της έναρξης της μελέτης και έπειτα στρωθείτε στη δουλειά, έχοντας ήδη συμφωνήσει μια συγκεκριμένη ώρα που ξεκινά το διάβασμα καθημερινά. 

Είναι πάρα πολύ σημαντικό το να επιτρέπετε και να ορίσετε τακτά διαλείμματα, ώστε να ξεκουράζεται το μυαλό του παιδιού και να συγκεντρώνεται εκ νέου, μετά το πέρας του διαλείμματος.

Ποτέ μην αφήνετε τελευταίο, το μάθημα που δυσκολεύει το παιδί

Αν το παιδί δυσκολεύεται με την ορθογραφία θα έχει την (πολύ φυσική) τάση να κωλυσιεργήσει και να αφήσει τη μελέτη της για το τέλος. Ωστόσο, πρέπει τα δύσκολα για το παιδί μαθήματα, να διαβάζονται πρώτα, ούτως ώστε να φεύγει το άγχος, αλλά και να αυξάνει η αποτελεσματικότητα όταν το μυαλό είναι ακόμη ξεκούραστο.

Μην το αγχώνετε με τη βαθμοθηρία (σας)

Καμιά φορά, οι γονείς φορτώνουν με άγχος και πίεση τα παιδιά, προσπαθώντας να τα πείσουν να ακολουθήσουν τους δικούς τους στόχους. Το «Άριστα» ανήκει στο παιδί κι όχι σε εσάς και το ίδιο συμβαίνει και με έναν όχι και τόσο καλό βαθμό. 

Ο σιγουρότερος τρόπος να αποθαρρύνετε το παιδί να διαβάσει και να βελτιωθεί, είναι να το αγχώσετε πιέζοντάς το να έχει την τέλεια απόδοση. Και το «Β» είναι μέσα στο πρόγραμμα! 

Κάντε ευχάριστο (και συγκεκριμένο) τον χώρο του διαβάσματος

Είναι πολύ σημαντικό για τη συγκέντρωση του παιδιού να διαβάζει σε ένα συγκεκριμένο χώρο μελέτης κι όχι πότε στην κουζίνα και πότε στο τραπεζάκι του σαλονιού. Ταυτόχρονα, δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι ένα 7χρονο, όσο διάβασμα κι αν έχει, παραμένει παιδί, οπότε το γραφείο του πρέπει να είναι παιχνιδιάρικο κι ευχάριστο. 

Αγοράστε του σούπερ σχολικά


Χρωματιστά μολύβια, όμορφες κασετίνες, αυτοκολλητάκια και χαριτωμένες γόμες και ξύστρες μπορούν να πείσουν το παιδί να ασχοληθεί με περισσότερη όρεξη! Η γραφική του ύλη είναι τα εργαλεία του, και όταν τα εργαλεία του αρέσουν, θα θέλει να τα χρησιμοποιήσει! 

Υπογραμμίστε με χρώματα

Χρησιμοποιήστε χρώματα και υπογραμμιστικά για να τονίσετε το σωστό γράμμα ή να υπογραμμίσετε τις λέξεις που δυσκολεύουν το παιδί.

6 απλά παιχνίδια για να μάθει το παιδί ορθογραφία

Χρησιμοποιήστε πολύχρωμο σύρμα για πίπες 


Εντοπίστε τις λέξεις που δυσκολεύουν το παιδί και βοηθήστε το να τις σχηματίσει, χρησιμοποιώντας πολύχρωμο σύρμα για πίπες, που θα βρείτε σε καταστήματα με γραφική ύλη.Ενώστε τις τελείες, με σφραγίδες

Χρησιμοποιήστε σφραγίδες για να φτιάξετε τον «σκελετό» της λέξης που δεν θυμάται το παιδί κι έπειτα, ζητήστε του να ενώσει τα σημεία με το αγαπημένο του χρώμα.Παίξτε scrabble


Μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε τα πλακίδια-γράμματα του δημοφιλούς παιχνιδιού για να κάνει το μικρό σας εξάσκηση στις λέξεις που το δυσκολεύουν, είτε να βάλετε απλώς το παιχνίδι στη ζωή σας!
Γραμματάκια-Μαγνητάκια


Αγοράστε μαγνητάκια-γράμματα για το ψυγείο και χρησιμοποιήστε τα για να κάνουν τα παιδιά εξάσκηση. Γράφοντας τις δύσκολες λέξεις πάνω στο ψυγείο, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να τις δουν και να τις ξαναδούν πολλές φορές μέσα στη μέρα, κι έτσι θα τα βοηθήσετε να τους εντυπωθούν.


Τραγουδήστε το!


Μπορείτε να βρείτε στο YouTube τραγουδάκια που βοηθούν τα παιδιά να μάθουν βασικούς κανόνες ορθογραφίας. Online παιχνίδι για να μάθει ορθογραφία

Τα παιδιά λατρεύουν τους υπολογιστές και τις οθόνες. Μπορούμε, λοιπόν, να εκμεταλλευτούμε αυτήν τους την αγάπη προς όφελος της γλώσσας και της σωστής της χρήσης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου