Πέμπτη 4 Οκτωβρίου 2012

4 Οκτωβρίου: Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων


Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Οκτωβρίου, έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι ο σεβασμός προς άλλες μορφές ζωής είναι δείκτης πολιτισμού και κυρίως σεβασμού στις ανθρώπινες αξίες.





 Το ζωικό βασίλειο: Η γη είναι ένα απέραντο σπίτι που φιλοξενεί εμάς και τα "μικρότερα αδελφάκια" μας

Κάθε ζωάκι, ελεύθερο ή κατοικίδιο αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα της ζωής μας. Ανεξάρτητα του αν ζει σε έναν κήπο ή σε κάποια μακρινή ζούγκλα, δεν είναι παρά... το "μικρότερο αδελφάκι μας" που μαζί του μοιραζόμαστε τον πλανήτη Γη. Και δεν έχουμε κανένα ΜΑ ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα, να ελέγξουμε ή να αλλοιώσουμε τις συνθήκες της ζωής του.















































Μια συγκινητική ιστορία

Για την 4η Οκτωβρίου, παγκόσμια ημέρα των ζώων, αντί άλλων σχολίων, παραθέτουμε την συγκινητική ιστορία ενός αγάλματος σκύλου που υπάρχει κάπου στο Τόκιο, όπως την περιγράφει ο Ντενί Γκετς στο μυθιστόρημά του "Το θεώρημα του παπαγάλου".    ....'Ολα συνέβησαν προς το τέλος της δεκαετίας του '20. Ένας καθηγητής Πανεπιστημίου είχε τη συνήθεια να πηγαίνει κάθε πρωί στο σταθμό της Σιμπίγια, συνοδευόμενος από το σκύλο του Χατσίκο.
Λίγο πριν την ώρα της επιστροφής του αφεντικού του, ο Χατσίκο πήγαινε στο σταθμό και τον περίμενε. Στη συνέχεια επέστρεφαν μαζί στο σπίτι. Αυτό γινόταν συνέχεια για χρόνια. Κάποιο βράδυ, ο καθηγητής δεν επέστρεψε. Κάποιο αυτοκίνητο τον είχε χτυπήσει στη διάρκεια της ημέρας και τον είχε σκοτώσει επιτόπου.
Κανείς δεν ειδοποίησε το σκύλο. Έτσι, κάθε βράδυ, ο Χατσίκο επέστρεφε στο σταθμό του τρένου για να περιμένει τον αφέντη του. Όταν κατέβαινε και ο τελευταίος επιβάτης από το τρένο, ο Χατσίκο γύριζε στο σπίτι. Αυτό κράτησε επτά χρόνια.
Το 1935 ο Χατσίκο πέθανε. Για να τιμήσουν την αφοσίωσή του οι κάτοικοι του Τόκιο έστησαν ένα άγαλμα στη μνήμη του. Είναι το πιο συνηθισμένο σημείο συνάντησης της γιαπωνέζικης πρωτεύουσας. ΄Οταν δώσεις ραντεβού στο άγαλμα του Σκύλου, είσαι σίγουρος ότι θα σε περιμένουν όσο χρειαστεί....

Για την ιστορία

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων πρωτογιορτάστηκε το 1931 σ' ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία, ως ένας τρόπος για την ευαισθητοποίηση κοινού και ειδικών για τα υπό εξαφάνιση ζώα. Από τότε η γιορτή διευρύνθηκε και περιλαμβάνει όλα τα είδη του ζωικού βασιλείου.
Η 4η Οκτωβρίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων, επειδή συμπίπτει με τον εορτασμό της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, που έχει αναγορευτεί από την Καθολική Εκκλησία, ως προστάτης των ζώων και του περιβάλλοντος.


Δράσεις στο σχολείο

Σήμερα στο ολοήμερο αφιερώσαμε το τελευταίο δίωρο στην Ημέρα των Ζώων. Καταρχήν διαβάσαμε πληροφορίες από τον υπολογιστή και συζητήσαμε για τα δικαιώματα των ζώων και τις σχέσεις των ανθρώπων με τα ζώα. Κατόπιν βγήκαμε περίπατο στους δρόμους του χωριού και σε διάφορα σημεία ρίξαμε τροφή για να φάνε τα αδέσποτα σκυλιά και γατιά!

























































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου