Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΖΥΜΑΡΙΚΩΝ



Η Παγκόσμια Ημέρα Ζυμαρικών καθιερώθηκε το 1998, με πρωτοβουλία της Ένωσης των Ευρωπαίων Βιομηχάνων Ζυμαρικών (UNAFPA) για να γνωστοποιήσει στο ευρύ κοινό τη γευστική και θρεπτική αξία των ζυμαρικών.
Γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 25 Οκτωβρίου, σε ανάμνηση του πρώτου συνεδρίου της Ένωσης το 1995.

Στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας ζυμαρικών σήμερα στο ολοήμερο το μεσημεριανό μας ήταν αφιερωμένο σ΄αυτό το νόστιμο και αγαπημένο σ΄όλους μας  φαγητό.









 Όλα τα παιδιά έφαγαν με όρεξη ζυμαρικά σ΄όλα τα σχέδια και με διάφορες σάλτσες. Σπαγγέτι, βίδες, ταλιατέλες, φιογκάκια, κριθαράκι. Σκέτα με ελαιόλαδο, με κόκκινη σάλτσα, με κιμά, με άσπρη σάλτσα. Συνοδευτικά είχαν πράσινες σαλάτες, τυρί φέτα και γιαούρτι.



 Αφού τελειώσαμε με το φαγητό, διαβάσαμε για την ιστορία και τη θρεπτική αξία των ζυμαρικών στο διαδίκτυο.
Καταλάβαμε ότι τα ζυμαρικά είναι εκτός από πολύ νόστιμα και πολύ θρεπτικά για μας τα παιδιά...και όχι μόνο!
Δίκαια θεωρούνται ως ένα από πιο αγαπημένα εδέσματα παγκοσμίως! 

Παρακάτω παραθέτουμε τις πληροφορίες που διαβάσαμε: 

 Ζυμαρικά (pasta) είναι μια γενικευμένη ονομασία σε όλα τα είδη: κοχύλια, σαλιγκάρια, βίδες, πένες, κοφτό μακαρονάκι, λαζάνια, βίδες, φιδές, ριγκατόνι, κανελόνια, τορτελίνια, κ.ά. Λέγοντας όμως μακαρόνια (macaroni) εννοούμε όλα τα μακριά ζυμαρικά, όπως σπαγγέτι, μακαρόνια χοντρά, ταλιατέλες, λιγκουίνι, τερνέτε, βερμιτσέλι και άλλα. Σήμερα παράγονται σχεδόν 300 διαφορετικά είδη.
Οι πρώτοι άνθρωποι που βρέθηκε ότι έτρωγαν ζυμαρικά ήταν οι Κινέζοι το 5.000 π.Χ.
 Στην ελληνική μυθολογία αναφέρεται ότι ο Ήφαιστος έκανε ένα εργαλείο για να φτιάχνει «κορδόνια από ζύμη». 
Παρόλα αυτά η φήμη τους εξαπλώθηκε μέσω της ιταλικής κουζίνας. 
Τα ζυμαρικά που γνωρίζουν οι Έλληνες φτιάχνονται από σιτάρι, αλλά αυτά που έχουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση παγκοσμίως, είναι φτιαγμένα από ρύζι (τα noodles είναι η πιο γνωστή εκδοχή). Επίσης στη Νότια Αμερική, φτιάχνονται και ζυμαρικά από Κινόα. 
Στις μέρες μας, τα ζυμαρικά είναι από τα πλέον δημοφιλή εδέσματα παγκοσμίως.
Πώς παρασκευάζονται τα μακαρόνια 

Τα μακαρόνια παρασκευάζονται από σιμιγδάλι (σκληρό σιτάρι), και νερό, χωρίς την προσθήκη συντηρητικών ή χρωστικών ουσιών, με το καλό ζύμωμα να αποτελεί βασικό μυστικό για την παραγωγή τους. Συνάμα, υπάρχουν μακαρόνια, στα οποία προστίθεται αλεύρι, αλάτι, αυγά, ντομάτα, σπανάκι, γάλα κλπ, αν και τα πιο συνηθισμένα μακαρόνια είναι αυτά από σιμιγδάλι, που είναι πλούσια σε γλουτένη (πρωτεΐνη).
Ο χρωματισμός τους επιτυγχάνεται μόνο με την προσθήκη λαχανικών (καρότο, σπανάκι), αυγών ή άλλων παρόμοιων υλικών.

Θρεπτικά συστατικά και οφέλη για την υγεία

Τα μακαρόνια είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, σίδηρο (βοηθά στην παραγωγή αιμοσφαιρίνης), σελήνιο (ισχυρότατο αντιοξειδωτικό), ασβέστιο (ενδυνάμωση οστών), φώσφορο, πρωτεΐνες και βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Θιαμίνη, Ριβοφλαβίνη, Νιασίνη, φολικό οξύ), ενώ περιέχουν ελάχιστα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο.
Πιο συγκεκριμένα, οι πρωτεΐνες που περιέχονται είναι υψηλής ποιότητας και εύπεπτες, γεγονός ιδιαίτερα ελκυστικό για βρέφη, παιδιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη, ασθενείς με χρόνιες παθήσεις και ηλικιωμένους που έχουν ανάγκη για υψηλής ποιότητας πρωτεΐνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου