ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ
Η παιδική ηλικία είναι μία ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για την σωματική και ψυχική ανάπτυξη
του ανθρώπου. Τα παιδιά όντας αναπτυσσόμενοι οργανισμοί, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια
και θρεπτικά συστατικά. Οι διατροφικές συνήθειες που θα διαμορφωθούν, θα καθορίσουν όλη
την μετέπειτα ζωή μας. Ο σύγχρονος τρόπος διαβίωσης, η προτεραιότητα στις επαγγελματικές μας
υποχρεώσεις και η έλλειψη προγραμματισμού αποτελούν ορισμένες από τις αιτίες που συμβάλλουν
στην μείωση του διαθέσιμου χρόνου για την προετοιμασία και τον σχεδιασμό μίας υγιεινής διατροφής
στα παιδιά μας.
Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, η έλλειψη χρόνου θα κατευθύνει τους μαθητές σε «έτοιμες» λύσεις,
όπως σνάκ χαμηλής θρεπτικής αξίας και ποιότητας (π.χ. τυρόπιτες, κρουασάν βουτύρου και σοκολάτας κλπ),
οι οποίες θα επιφέρουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες όπως η αύξηση σωματικού βάρους,
ενισχύοντας περαιτέρω την παιδική παχυσαρκία.
Έρευνες έχουν αναδείξει τον αυξανόμενο ρυθμό στα ποσοστά της παιδικής παχυσαρκίας, με σημαντικές
σωματικές και ψυχικές επιπτώσεις στην υγεία των παιδιών. Κατά συνέπεια, ένας μαθητής που πάσχει
από παιδική παχυσαρκία σε σωματικό επίπεδο είναι πιθανό να σχηματίσει μεγαλύτερο αριθμό λιποκυττάρων
από όσο χρειάζεται, καθορίζοντας το σωματικό του βάρος και την μετέπειτα υγεία του ως άτομο στην ενήλικη ζωή.
Στο πλαίσιο της ψυχικής υγείας, δεν θα πρέπει να αμελούμε το γεγονός πως η αύξηση βάρους και η παιδική
παχυσαρκία μπορεί να επιφέρει χαμηλά αισθήματα αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης ενισχύοντας
τα συμπτώματα θλίψης του παιδιού.
Η ισορροπημένη διατροφή, που περιλαμβάνει ποικιλία τροφίμων από όλες τις ομάδες τροφίμων,
μπορεί να προσφέρει στο παιδί τα θρεπτικά συστατικά και την ενέργεια που είναι απαραίτητα για την ομαλή
ανάπτυξη και διατήρηση της υγείας του.
Δέκα (10) με είκοσι (20) λεπτά από τον διαθέσιμο χρόνο μας, αρκούν για την προετοιμασία
ενός υγιεινού πρωινού και κολατσιού υψηλής θρεπτικής αξίας, το όποιο θα συμβάλει ουσιαστικά
στον εφοδιασμό του παιδιού με όλη την απαραίτητη ενέργεια, ενισχύοντας την συγκέντρωση, τ
ην προσήλωση, καθώς και την αποδοτικότητα της μνήμης που χρειάζεται για την αφομοίωση
των πληροφοριών στις μαθησιακές απαιτήσεις των μαθητών στο σχολείο.
Μερικές προτάσεις για ένα υγιεινό πρωινό η έξυπνο κολατσιό:
Τόστ ολικής αλέσεως (τυρί, γαλοπούλα, ντομάτα, μαρούλι)
1 αυγό βραστό + 1 μέτριο κομμάτι τυρί + 2 φρυγανιές ολικής αλέσεως + 1 ποτήρι φρέσκος χυμός
Κουλούρι σουσαμένιο ή με σταφίδες
Ξηροί καρποί
Γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς
Ψωμί η φρυγανιές ολικής αλέσεως με ταχίνι ή μέλι
Ρυζογκοφρέτες, κράκερ, κριτσίνια ολικής αλέσεως
Φρούτα φρέσκα η αποξηραμένα
Φυσικός χυμός εμπλουτισμένος με σίδηρο η ασβέστιο
Την τελευταία δεκαετία πολλοί ερευνητές έχουν εστιάσει στην συμβολή της διατροφής
στην ακαδημαϊκή επίδοση των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα σε πολλές επιστημονικές μελέτες που έχουν
δημοσιευτεί στο “Journal of School Health” βρέθηκε ότι οι μαθητές που είχαν αυξημένη διατροφική
ποιότητα σύμφωνα με τον δείκτη DQI-I, και υψηλότερη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών και
ξηρών καρπών είχαν καλύτερες σχολικές επιδόσεις.
Τέλος, η υγιεινή διατροφή με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία συμβάλλει
ως ανεξάρτητος παράγοντας μαζί με τα κατάλληλα περιβαλλοντικά ερεθίσματα στην περεταίρω ανάπτυξη
νευρικών συνάψεων ενισχύοντας την ευφυία και τις διανοητικές ικανότητες των παιδιών.
πηγή: www.nutritionbalance.eu
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου