Δευτέρα 8 Μαΐου 2023

 

Μοντεσσόρι στο σπίτι: 14 ανοιξιάτικες δραστηριότητες που θα λατρέψουν τα παιδιά

Αξιοποιήστε στο μάξιμουμ με τα παιδιά την πιο όμορφη εποχή του χρόνου




Η άνοιξη είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές περιόδους του χρόνου για να εξερευνήσετε τη φύση με το παιδί σας.

Ακολουθούν μερικές διασκεδαστικές ανοιξιάτικες δραστηριότητες Montessori που μπορείτε να δοκιμάσετε με το μικρό σας φέτος:


Μάθετε για τον καιρό

Σε πολλές περιοχές της χώρας, η άνοιξη φέρνει σύννεφα βροχής εκτός από τον θερμότερο καιρό. Αγκαλιάστε τις βροχερές μέρες καθώς και τον ήλιο εξερευνώντας τον καιρό.

Τι σχήμα έχουν τα σύννεφα

Βρείτε μερικές εικόνες διαφορετικών τύπων σύννεφων και, στη συνέχεια, απολαύστε την αναζήτησή τους στον ουρανό. Προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και χρησιμοποιήστε μπάλες βαμβακιού για να δημιουργήσετε αναπαραστάσεις των διαφορετικών ειδών σύννεφων, εάν το παιδί σας ενδιαφέρεται.

Ουράνια τόξα

Η άνοιξη είναι μια υπέροχη εποχή για να μιλήσουμε για τα ουράνια τόξα. Αφιερώστε χρόνο ψάχνοντας για ουράνια τόξα μετά από καταιγίδες ή ανοιξιάτικες βροχούλες και σκεφτείτε να αποκτήσετε ένα πρίσμα για να αφήσετε το παιδί σας να εξερευνήσει τα ουράνια τόξα ακόμα και τις ηλιόλουστες μέρες. Διασκεδάστε παρατηρώντας τη σειρά των χρωμάτων και δώστε τα σωστά χρώματα μπογιάς ή κραγιόνια για να δημιουργήσει το παιδί σας μια εικόνα αυτού που βλέπει.

Ημερήσιο δελτίο καιρού

Χρησιμοποιήστε διασκεδαστικά στολίδια γραμμάτων ή μαγνητάκια γράμματα για να επιτρέψετε στο παιδί σας να δημιουργήσει το δικό του καθημερινό δελτίο καιρού. Θα μπορούσατε επίσης απλώς να δημιουργήσετε ένα φυλλάδιο με λίγο χαρτί σχεδίασης και να ενθαρρύνετε το μικρό σας να ζωγραφίζει ή να σχεδιάζει τον καιρό κάθε μέρα και να βλέπει πώς αλλάζει με την πάροδο του χρόνου.

Παρατηρήστε τα ζώα

Από μωρά ζώα μέχρι πεταλούδες, η άνοιξη είναι μια υπέροχη εποχή για να μάθουν τα παιδιά για τα ζώα.

Παρατήρηση πουλιών

Η ανοιξιάτικη μετανάστευση την καθιστά εξαιρετική εποχή για παρατήρηση πουλιών. Δοκιμάστε να μιλήσετε στο παιδί σας για τους διαφορετικούς τύπους πουλιών που μπορεί να δει αυτή την εποχή του χρόνου. Κάντε μια περιπέτεια παρατήρησης πουλιών στην αυλή σας ή στο κοντινό πάρκο και δείτε πόσους τύπους μπορείτε να εντοπίσετε μαζί. Τα κιάλια σε μέγεθος παιδιού μπορούν να το κάνουν ακόμα πιο διασκεδαστικό.

Γέμισμα ταΐστρων πουλιών

Το γέμισμα των ταΐστρων πουλιών είναι κάτι στο οποίο απολαμβάνουν να βοηθούν ακόμη και τα μικρά νήπια. Για τα μεγαλύτερα παιδιά, δοκιμάστε να παρέχετε διάφορους τύπους σπόρων και αφήστε τα να τους ανακατέψουν ή να τους στρώσουν μαζί στον τροφοδότη.

Μελετήστε τις πεταλούδες

Είναι κατανοητό ότι τα παιδιά αιχμαλωτίζονται από τις πεταλούδες και η άνοιξη είναι μια εξαιρετική περίοδος για να τις μελετήσετε. Μπορείτε απλώς να διαβάσετε γι’ αυτές σε ένα βιβλίο σχετικό ή να το πάτε ένα βήμα παραπέρα και να παραγγείλετε ένα κιτ ζωντανής πεταλούδας για να αφήσετε το παιδί σας να δει από πρώτο χέρι τη μεταμόρφωση από κάμπια σε πεταλούδα.

Εξερευνήστε τη φύση

Δημιουργήστε έναν πίνακα φύσης

Καθορίστε έναν χώρο όπως ένα μικρό τραπέζι ή ακόμα και ένα δίσκο ή καλάθι και αφήστε το παιδί σας να συλλέξει ενδιαφέροντα πράγματα που βρίσκει στη φύση. Συμπεριλάβετε έναν μεγεθυντικό φακό αν θέλετε.

Ασχολίες στον κήπο

Τα μικρά νήπια μπορούν να βοηθήσουν στο πότισμα ενός κήπου, τα ελαφρώς μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να απολαύσουν τη φύτευση σπόρων και το βοτάνισμα και τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να βοηθήσουν στον σχεδιασμό ενός κήπου και στην επιλογή των φυτών. Η κηπουρική παρέχει μια από κοντά ματιά στο πώς μεγαλώνουν τα φυτά και είναι επίσης εξαιρετική για την ανεξαρτησία και την αίσθηση ευθύνης.

Συλλέξτε λουλούδια

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να βρει και να συλλέξει μερικά από τα μικρά αγριολούλουδα που φυτρώνουν παντού αυτή την εποχή του χρόνου. Μπορεί να είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό να χρησιμοποιείτε μια πρέσα λουλουδιών για να διατηρήσετε τα ευρήματά του.

Οικολογική συνείδηση

Φυτέψτε ένα δέντρο, καθαρίστε ένα πάρκο ή συμμετάσχετε σε μια κοινοτική εκδήλωση για την Ημέρα της Γης. Όλα αυτά παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία να μιλήσουμε στα παιδιά για τον σημαντικό ρόλο τους στη φροντίδα του πλανήτη μας.

Πρακτική ζωή

Οι δάσκαλοι της Μοντεσσόρι αναφέρονται στην πρακτική των πραγματικών δραστηριοτήτων, όπως το μαγείρεμα και το καθάρισμα, ως «πρακτική ζωή». Αυτές οι δεξιότητες εξασκούνται όλο το χρόνο, αλλά υπάρχουν διασκεδαστικοί και διαφορετικοί τρόποι να εστιάσετε σε αυτές την άνοιξη.

Ξεφλουδίστε τα βραστά αυγά

Η άνοιξη είναι μια εξαιρετική εποχή για να μιλήσουμε για το πώς κάποια ζώα εκκολάπτονται από τα αυγά. Το να αφήνετε το παιδί σας να ξεφλουδίζει τα βραστά αυγά μπορεί να είναι μια διασκεδαστική επέκταση και είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να αποκτήσουν συγκέντρωση, καθώς μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος και σημαντική προσπάθεια για ένα μικρό παιδί να αφαιρέσει όλα τα μικρά κομμάτια του κελύφους αυγού. Δείξτε στο παιδί σας πώς να σπάει το κέλυφος του αυγού και δώστε του ένα μικρό μπολ για να το βάλει μέσα. Μπόνους: Τα αλεσμένα τσόφλια αυγών είναι εξαιρετικά για το χώμα στον κήπο σας.

Καθαρίζοντας φράουλες

Τα ανοιξιάτικα προϊόντα παρέχουν μια εξαιρετική ευκαιρία στα μικρά παιδιά να βοηθήσουν στον καθαρισμό και την προετοιμασία διαφόρων φρούτων και λαχανικών, όπως το να βγάλουν το κοτσάνι και τα φύλλα της φράουλας. Δείξτε στο παιδί σας πώς να ξεπλένει τις φράουλες και να τις καθαρίζει.

Καθαρίστε τα παιχνίδια του εξωτερικού χώρου

Tα παιχνίδια νερού ή άμμου του παιδιού σας σκονίστηκαν κάπως τους μεγάλους χειμερινούς μήνες. Βάλτε το παιδί σας να εμπλακεί στον καθαρισμό τους για να έρθει ο πιο ζεστός καιρός. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι μια βούρτσα για τρίψιμο, ένας κουβάς νερό και λίγο σαπούνι αν θέλετε. Θα διασκεδάσει κάνοντας τα παιχνίδια όμορφα ξανά και μπορείτε να βγάλετε κάτι από τη λίστα υποχρεώσεων – win-win.

Ανθοστολισμός

O ανθοστολισμός είναι μια δραστηριότητα που απολαμβάνουν τα παιδιά στις τάξεις Montessori όλο το χρόνο, αλλά είναι ιδιαίτερα διασκεδαστική την άνοιξη όταν το μικρό σας μπορεί να βοηθήσει να μαζέψει λουλούδια στην πίσω αυλή ή να επισκεφτεί μια τοπική αγορά και να δει όλα τα όμορφα λουλούδια της άνοιξης.

                                                                     πηγή: www.childit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου