Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023

 

Ποιες είναι οι κρυφές δυνάμεις των εσωστρεφών παιδιών που μπορούν αξιοποιώντας τες να τα βοηθήσουν να μεγαλώσουν σε επιτυχημένους ενήλικες


Αυτά τα 3 «μυστικά δυνατά σημεία» μπορούν να κάνουν τα εσωστρεφή παιδιά να γίνουν πολύ επιτυχημένοι ενήλικες, λέει η συγγραφέας Σούζαν Κέιν

Αν παρατηρήσετε εσωστρεφή παιδιά να συγκρατούν τον εαυτό τους, να συγκεντρώνονται υπερβολικά βαθιά ή να μένουν ήσυχα σε δημόσιους χώρους, μην πανικοβληθείτε.

Μερικά από τα χαρακτηριστικά που μπορούν να κάνουν τους γονείς να πιστεύουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το παιδί τους μπορεί στην πραγματικότητα να είναι οι «κρυμμένες υπερδυνάμεις» που κάνουν τους επιτυχημένους ενήλικες, λέει η συγγραφέας μπεστ σέλερ Σούζαν Κέιν.

Η Κέιν, μια διάσημη ομιλήτρια και λέκτορας του TED, έχει γράψει εκτενώς για την εμπειρία των εσωστρεφών, που κυμαίνονται από τις συνθήκες εργασίας έως τις ζωές των εφήβων και των παιδιών. Στο βιβλίο της το 2017 «Quiet Power: The Secret Strengths of Introverted Kids», για παράδειγμα, παρακάλεσε τους γονείς και τους δασκάλους να αγκαλιάσουν τις διαφορές των παιδιών τους, αντί να τα εξαναγκάσουν σε εξωστρεφείς συμπεριφορές.

Περίπου το 56,8% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αναγνωρίζονται ως εσωστρεφείς, σύμφωνα με ένα παγκόσμιο δείγμα των αποτελεσμάτων του Myers Briggs Type Indicator που δημοσιεύτηκε το 2020.

 

Αυτό δεν σημαίνει ότι περισσότερο από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού είναι ήσυχο και αποτραβηγμένο: Πρόκειται περισσότερο για την «ευαισθησία σας στη διέγερση», έγραψε ο καθηγητής ψυχολογίας του Wharton, Adam Grant, σε μια ανάρτηση του 2014 στο LinkedIn.

«Οι εξωστρεφείς λαχταρούν διεγερτικές δραστηριότητες όπως το skydiving και τα διεγερτικά ποτά που πωλούνται στα Starbucks», συνέχισε ο Grant. «Οι εσωστρεφείς είναι πιο πιθανό να αποσυρθούν σε ένα ήσυχο μέρος, αλλά είναι πολύ χαρούμενοι που φέρνουν κάποιον άλλο μαζί τους».

Μερικοί άνθρωποι δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν αυτή τη διάκριση, με αποτέλεσμα να εμποδίζουν ακούσια την ανάπτυξη και την εξέλιξη των εσωστρεφών παιδιών, σύμφωνα με το βιβλίο της Κάιν. Η υποστήριξη των εσωστρεφών κατά την παιδική τους ηλικία μπορεί να τα βοηθήσει να γίνουν ενήλικες με υψηλές επιδόσεις, πρόσθεσε.

Αυτό ξεκινά με την αναγνώριση των «μυστικών δυνατοτήτων» τους. Εδώ είναι οι τρεις κορυφαίες σύμφωνα με την Κάιν:

Ηγεσία

Τα παραδοσιακά μοντέλα ηγετών θεωρούνται εξωστρεφή, ομιλητικά και τολμηρά. Αγκαλιάζουν τις νέες προκλήσεις κατά μέτωπο και διοικούν ένα δωμάτιο – όλα τα στερεότυπα χαρακτηριστικά των εξωστρεφών.

Αλλά η ηγεσία δεν απαιτεί «να είσαι πολύ κοινωνικός ή να αναζητάς την προσοχή», έγραψε η Κάιν. Αντίθετα, πιστεύει ότι οι αληθινοί ηγέτες «παρακινούνται από την επιθυμία να προωθήσουν ιδέες και νέους τρόπους θέασης του κόσμου ή να βελτιώσουν τις καταστάσεις μιας ομάδας ανθρώπων».

Αυτό σημαίνει ότι οι «ήσυχοι ηγέτες» μπορούν να έχουν τον ίδιο αντίκτυπο με τους ειλικρινείς. Ο Έλον Μασκ, ο Μπιλ Γκέιτς, ο Γουόρεν Μπάφετ και ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ είναι μερικοί από τους πλουσιότερους και ισχυρότερους ανθρώπους στον κόσμο – και όλοι είναι αυτοαποκαλούμενοι εσωστρεφείς.

Οι «ήσυχοι ηγέτες» μπορούν να λύσουν προβλήματα πιο αποτελεσματικά και να προσδιορίσουν καλύτερα τους κινδύνους που αξίζει να αναλάβουν, λόγω της ικανότητάς τους να επεξεργάζονται τις πληροφορίες «πιο προσεκτικά από άλλους ανθρώπους» και τη συντηρητική τους προσέγγιση στη λήψη αποφάσεων, είπε η Κέιν σε μια διάλεξη «Talks at Google» το 2012.

Το να ακούνε

Στην εισαγωγή του βιβλίου της, η Κάιν μοιράζεται μια ερώτηση που της έκαναν όλη την ώρα ως παιδί: «Γιατί είσαι τόσο ήσυχη;»

Συνήθως τη ρωτούσαν από ανησυχία, σημείωσε. Οι άνθρωποι υπέθεσαν ότι η ησυχία της ήταν σημάδι δυσφορίας ή θυμού. Στην πραγματικότητα, απλώς άκουγε και παρατηρούσε το περιβάλλον της.

Η ακρόαση είναι μια από τις βασικές μαλακές δεξιότητες της ζωής. Σας βοηθά να λαμβάνετε τεκμηριωμένες αποφάσεις, να αποφεύγετε τις συγκρούσεις και να εντοπίζετε προβλήματα – και η Κάιν λέει ότι οι εσωστρεφείς κάνουν τους καλύτερους ακροατές. «Ειδικεύονται στη σφυρηλάτηση βαθιών, προσωπικών σχέσεων», έγραψε. «Αυτά τα χαρακτηριστικά μπορούν να σε μεταμορφώσουν σε ισχυρό ηγέτη».

Επιπλέον, «ως ακούραστοι ακροατές, οι εσωστρεφείς μπορούν να συλλάβουν πληροφορίες που κάποιοι εξωστρεφείς μπορεί να παραβλέψουν», εξήγησαν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου McGill Karl Moore και ο φοιτητής Willing Li σε άρθρο του Harvard Business Review το 2021. «Σε αντίθεση με τους εξωστρεφείς, οι εσωστρεφείς δεν είναι γνωστό ότι βγάζουν βιαστικά συμπεράσματα και ως εκ τούτου συγκεντρώνουν περισσότερη προσοχή και εκτίμηση από το κοινό όταν μιλούν».

Ανεξαρτησία

Οι εξωστρεφείς είναι γνωστό ότι ευδοκιμούν σε ομαδικές ρυθμίσεις. «Επαναφορτίζονται από εξωτερικά ερεθίσματα, όπως προσωπικές αλληλεπιδράσεις, κοινωνικές συγκεντρώσεις και κοινές ιδέες», δήλωσε η επιστήμονας συμπεριφοράς Francesca Gino σε άρθρο της στο Harvard Business Review το 2015.

Οι εσωστρεφείς, ωστόσο, συνεισφέρουν από μόνοι τους την καλύτερη δουλειά και τις ιδέες τους.

«Οι εσωστρεφείς έχουν μια αξιοσημείωτη ικανότητα να είναι ανεξάρτητοι», έγραψε η Κάιν. «Βρίσκουμε δύναμη στη μοναξιά και είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε τον πολύτιμο χρόνο μας μόνοι μας για να εστιάσουμε και να συγκεντρωθούμε».

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ώθηση των εσωστρεφών παιδιών να κάνουν ομαδικά έργα, να παρευρεθούν σε κοινωνικές συγκεντρώσεις ή να σηκώσουν το χέρι τους για να μιλήσουν δημόσια, μπορεί να καταλήξουν σε μπούμερανγκ. Η ενθάρρυνση μιας ισορροπίας καταστάσεων ομαδικών αλληλεπιδράσεων και σόλο δραστηριοτήτων μπορεί να βοηθήσει τα παιδιά να γίνουν καλύτερα, μέσα από πιο υγιείς συναισθηματικά λήπτες αποφάσεις, έγραψε η κλινική θεραπεύτρια Fariha Newaz από το Σικάγο σε μια ανάρτηση ιστολογίου το 2017.

Βοηθά επίσης τα παιδιά να έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και να είναι ανοιχτά σε νέες ευκαιρίες και προκλήσεις, σημείωσε η Newaz.

                                                                             πηγή: www.childit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου