Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

 Επιστροφή στα θρανία μετά τις γιορτές


Η επιστροφή των παιδιών στο σχολείο μετά από δυο εβδομάδες ξεγνοιασιάς και ανεμελιάς είναι σίγουρα ένα γεγονός που αγχώνει μικρούς και μεγάλους. Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά να ξεκουραστούν, να ξεχάσουν για λίγο τις δραστηριότητες και το διάβασμα και να ανακτήσουν τις δυνάμεις τους για να επανέλθουν στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Η περίοδος της προσαρμογής εξαρτάται από τον ρυθμό του κάθε παιδιού. Έτσι σε άλλα παιδιά μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες και σε άλλα να χρειαστεί οι γονείς να παρέμβουν για να τα βοηθήσουν να ενταχθούν ομαλά στο πρόγραμμά τους.

Με όπλο την υπομονή




Το τέλος των εορτών και η επιστροφή στην δουλειά είναι μια δύσκολη διαδικασία για τους ενήλικες, πόσο μάλλον για ένα παιδί που θα πρέπει να μειώσει τις ώρες παιχνιδιού και να επιστρέψει στο σχολείο. Η λύση είναι η υπομονή! Σκέψου ότι η αντιδραστική συμπεριφορά είναι κάτι προσωρινό και προσπάθησε να συζητήσεις με τα παιδιά εστιάζοντας στα θετικά σημεία. Αν το παιδί αγχώνεται για το σχολείο, για τις επιδόσεις του ή για τον φόρτο εργασίας, δείξε κατανόηση και καθησύχασέ το. Δεν θα συναντήσει κάτι καινούργιο, απλά θα πρέπει να ενταχθεί ξανά σε ένα περιβάλλον που ήδη γνωρίζει και να μελετήσει γνώριμα μαθήματα.

Τα θετικά της επιστροφής


Μπορεί στο μυαλό του παιδιού σου η επιστροφή στο σχολείο να είναι συνδεδεμένη με διάβασμα και υποχρεώσεις αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά ευχάριστα πράγματα που θα πρέπει απλώς να του τα υπενθυμίσεις.

Η συνάντηση με τους φίλους και τους συμμαθητές είναι σίγουρα ένα κίνητρο για την ομαλή επιστροφή. Μετά από τόσες μέρες διακοπών θα είναι ευχάριστο για κάθε παιδί να δει τους αγαπημένους του φίλους, να μάθει τα νέα τους και να διηγηθεί και το ίδιο πως τα πέρασε τα Χριστούγεννα.

Παράλληλα θα δει τους δασκάλους και θα μάθει αμέτρητα, ενδιαφέροντα και νέα πράγματα. Ο κόσμος της μάθησης ανοίγει νέους ορίζοντες στο μυαλό και οξύνει το πνεύμα και τη φαντασία των παιδιών.

Η επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες, σε κάποιο άθλημα που έχει επιλέξει κάθε παιδί ή σε ένα χόμπι που το ευχαριστεί, μπορεί στην αρχή να του φαίνεται σαν μια βαρετή διαδικασία, αλλά γρήγορα θα εκτιμήσει τα οφέλη που απορρέουν από αυτό και θα ενταχθεί ομαλά ξανά στο πρόγραμμα.

Επαναφορά του ύπνου


Τα περισσότερα παιδιά ακολουθούν χαλαρά ωράρια ύπνου κατά την διάρκεια των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Σύντομα όμως θα έρθουν αντιμέτωπα με το αυστηρό πρωινό ξύπνημα και θα πρέπει να διατηρούν για ώρες την προσοχή τους μέσα στην τάξη. Για αυτό θα πρέπει να ρυθμιστεί από την αρχή το βιολογικό τους ρολόι. Καλό είναι λίγο πριν την έναρξη του σχολείου να ξεκινήσουν να πηγαίνουν σταδιακά για ύπνο πιο νωρίς. Οι έξοδοι, η τηλεόραση και τα παιχνίδια θα πρέπει να τελειώνουν νωρίτερα, έτσι ώστε το παιδί να έχει χρόνο να ηρεμήσει και να συμπληρώσει περίπου 9 ώρες ύπνου μέχρι να χτυπήσει το σχολικό κουδούνι.

Σταδιακή προσαρμογή  


Υπάρχει η δυνατότητα να διευκολύνεις το παιδί σε αυτή την διαδικασία ώστε η αλλαγή να έρθει σταδιακά και με στήριξη. Αν το διάβασμα είναι αυτό που στερεί στο παιδί το παιχνίδι και την επαφή με τους φίλους του, είναι λογικό να το αντιμετωπίζει εχθρικά. Μια αυθόρμητη βόλτα το απόγευμα με την παρέα του ή μια οικογενειακή δραστηριότητα στο σπίτι, για παράδειγμα ένα επιτραπέζιο παιχνίδι ή η διοργάνωση μιας βραδιάς κινηματογράφου, θα δείξουν στο παιδί ότι μπορεί το διάβασμα να είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων, αλλά και η διασκέδαση και η επαφή με άλλα παιδιά είναι εξίσου σημαντικά.

Το μήνυμα που θα πρέπει να περάσεις στα παιδιά σου, είναι πως μπορεί να τελείωσαν οι διακοπές των Χριστουγέννων, αλλά σίγουρα θα έρθουν και άλλες όμορφες στιγμές και πολλές από αυτές θα είναι στο σχολείο.

                                                                                      πηγή: www.zoumeoraia.okmarkets.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου