Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2021

 «Ο δάσκαλος μου, το χταπόδι»: Το φιλοζωικό αριστούργημα

Ο μαγικός κόσμος ενός πλάσματος που αγκαλιάζει άνθρωπο, ξεγελά καρχαρίες και παίζει με τα ψάρια



Τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να αγαπούν τα ζώα; Είναι πολλά πράγματα και μέσα σε αυτά είναι και τα ντοκιμαντέρ ή ένα καλό βιβλίο (π.χ. το «Λύκοι σας παρακαλώ μην κλαίτε»). Υπάρχουν κάποια «προϊόντα» εκεί έξω που μπορούν να αλλάξουν τη ζωή αυτών που θα έρθουν σε επαφή μαζί τους. Για μένα όταν ήμουν σε μικρή ηλικία ήταν ένα βιβλίο του Αζίζ Νεσίν, «Η νοημοσύνη των ζώων» και η ταινία «Γορίλες στην Ομίχλη». Πολύ πρόσφατα ένα έργο ανάλογου διαμετρήματος άλλα διαφορετικής τέχνης με ώθησε να προχωρήσω ένα βήμα παραπέρα στο πώς βλέπω τη σχέση μου με τα ζώα και τη φύση.

Πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «Ο δάσκαλός μου, το χταπόδι», το οποίο ανέβηκε στην πλατφόρμα του Netflix και ήδη έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Πάτησα βαριεστημένα το play -πάντα αποδεικνύεται τέλειο να ξεκινάς κάτι χωρίς προσδοκίες- και έκανα μια βουτιά που δεν περίμενα. Μια βουτιά στον μαγικό κόσμο ενός πλάσματος που αγκάλιαζε τον άνθρωπο φίλο του, δούλευε ψιλό γαζί τους καρχαρίες, έβγαινε για λίγο στην ξηρά και όταν είχε κέφια έπαιζε με τα ψάρια. Ναι, όλα αυτά τα κάνει ένα χταπόδι στο αριστουργηματικό ντοκιμαντέρ των Pippa Ehrlich, και James Reed, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο γνωστός wildlife κινηματογραφιστής Graig Foster και ένα θηλυκό χταπόδι.



Το «Ο δάσκαλος μου, το χταπόδι» καταφέρνει να γίνει ένα οδοιπορικό στην ουσία της φιλοζωίας και της οικολογίας. Οι δημιουργοί του και ο πρωταγωνιστής είναι ξεχωριστές περιπτώσεις ανθρώπων που αγαπούν τη φύση και τα ζώα, με τεράστιες γνώσεις πάνω στο θέμα και τη ζωή τους αφιερωμένη στην κατανόηση της σχέσης μας με τα ζώα και τη φύση.



Το «Ο δάσκαλος μου, το χταπόδι» είναι κάτι παραπάνω από ένα ντοκιμαντέρ με ένα χταπόδι. Το αποτέλεσμά του είναι μια πορεία κατανόησης της σχέσης της ανθρώπινης ύπαρξης με το περιβάλλον της. Ένα φιλοσοφικό έργο για την ανθρώπινη κατάσταση σήμερα, τον δεσμό της με τον πλανήτη και ταυτόχρονα ένα εικαστικό ποίημα που ίσως καταφέρει αλλάξει τον τρόπο σκέψης κάποιων ανθρώπων και να γίνει life changer για ένα παιδί.

                                                             Πηγή: https://www.athensvoice.gr




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου