Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Πώς το παιδί θα μάθει ότι τα ευρώ... δεν φυτρώνουν στα δέντρα
Μπορεί η αποταμίευση για την πλειοψηφία να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, ωστόσο, η ανάγκη να μάθουμε στα παιδιά τη σωστή χρήση των χρημάτων μοιάζει περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης 31 Οκτωβρίου, και μπορεί η αποταμίευση για την πλειοψηφία να αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, ωστόσο, η ανάγκη να μάθουμε στα παιδιά τη σωστή χρήση των χρημάτων μοιάζει περισσότερο επιτακτική από ποτέ.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Όπως διαβάζουμε στο sansimera.gr η επίσημη καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Αποταμίευσης έγινε από την πρώτη διεθνή σύνοδο των εμπορικών τραπεζών, στο Μιλάνο της Ιταλίας, σε ανάμνηση της ίδρυσης του Διεθνούς Ινστιτούτου Ταχυδρομικών Ταμιευτηρίων στο Μιλάνο στις 31 Οκτωβρίου 1924.
Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η ενίσχυση της οικονομίας και της αποταμίευσης στους πληθυσμούς παγκοσμίως, ενώ προβλήθηκε μέσω πλειάδας θεσμών όπως οι Εκκλησίες, αθλητικά σωματεία, επαγγελματικά συνδικάτα και επιμελητήρια, γυναικείες ενώσεις κτλ. Μεταξύ των χωρών όπου ο θεσμός προϋπήρχε ήταν η προεμφυλιακή Ισπανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία, ειδικά μετά την «τραγωδία» της νομισματικής μεταρρύθμισης του 1923.
Αποταμίευση σημαίνει να περιορίζουμε την κατανάλωση του σήμερα, για να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τις ανάγκες του αύριο. Πώς όμως, θα μάθουμε στο παιδί ότι τα ευρώ... δεν φυτρώνουν στα δέντρα και ότι κάθε ευρώ έχει αξία και δεν πρέπει να ξοδεύεται αλόγιστα και να αποταμιεύει σήμερα;
Τι μπορούμε να κάνουμε;
Για αρχή καλό είναι να εξηγήσουμε στο παιδί με απλά και κατανοητά παραδείγματα τα βασικά, δηλαδή την έννοια των χρημάτων, της εργασίας και πώς αυτή αποτελεί το μέσο για να κερδίσουμε χρήματα.
Εξίσου σημαντικό είναι να δείξουμε στο παιδί τον τρόπο που διαχειριζόμαστε εμείς τα χρήματα. Πώς πληρώνουμε τους λογαριασμούς, τον προγραμματισμό που κάνουμε πριν πάμε στο σούπερ μάρκετ και στην λαϊκή για να αγοράσουμε τα απαραίτητα και πώς βάζουμε κάποια χρήματα στην άκρη για ώρα ανάγκης.
Το παιδί πρέπει να κατανοήσει ότι όσο νωρίτερα αρχίσει να αποταμιεύει τόσο περισσότερα θα έχει συγκεντρώσει μακροπρόθεσμα. Επίσης έχει σημασία να κατανοήσει τη λειτουργία της χρεωστικής, κι ακόμη περισσότερο της πιστωτικής κάρτας, και ότι γίνεται να αγοράζουμε πράγματα μόνο με κάρτα και όχι με χρήματα που δεν βλέπει, εφόσον υπάρχουν στον λογαριασμό μας, ή στη δεύτερη περίπτωση τα δανειζόμαστε, εφόσον όμως μπορούμε να αποπληρώσουμε το δάνειο.
Ανάλογα με την ηλικία των παιδιών, ενισχυτικά στην προσπάθεια εκμάθησης της αποταμίευσης μπορεί να λειτουργήσει ο γνωστός σε όλους μας γουρουνάκι-κουμπαράς, στον οποίο τα παιδί μπορεί να αποταμιεύει τις πρώτες οικονομίες του, από το χαρτζιλίκι του παππού και της γιαγιάς κ.ο.κ. Η αγορά ενός αντικειμένου από τις προσωπικές οικονομίες του παιδιού θα το ικανοποιήσει ενώ θα έχει κι επαφή με την έννοια της αγορά.
Βοηθητικά για να εξοικειωθούν τα παιδιά με τις αγορές και τις πωλήσεις μπορεί να λειτουργήσουν παιχνίδια όπως η Monopoli αλλά και τα επίσης κλασσικά σε όλους μας παιχνίδια «μπακάλικο» ή «μανάβικο».
Τα λίγο μεγαλύτερα παιδιά έχοντας εξοικειωθεί με το χαρτζιλίκι που τους δίνετε για το σχολείο, έχει σημασία να μάθουν να διαχειρίζονται τα χρήματά τους, δηλαδή τον τρόπο που θα ξοδεύουν όσο το δυνατόν λιγότερα χρήματα για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες και τα θέλω τους και πώς θα αγοράζουν έξυπνα και οικονομικά ότι επιθυμούν. Σ’ αυτό θα τα βοηθήσετε δίνοντάς τους από την αρχή της εβδομάδας ένα προκαθορισμένο ποσό για τις ανάγκες τους, ξεκαθαρίζοντάς τους ότι δεν πρόκειται να πάρουν έξτρα χρήματα μέσα στην εβδομάδα.
Έτσι ή αλλιώς να παίρνετε μαζί σας το παιδί στο σούπερ μάρκετ κ.ο.κ. προκειμένου να μυηθούν σε έννοιες όπως «προσφορά», «οικονομικά πακέτα» κ.ο.κ.
Επίσης μπορείτε να ανοίξετε στο παιδί αποταμιευτικό λογαριασμό και να κάνετε μαζί την πρώτη κατάθεση εσείς και μετά φροντίστε τα χρήματα που τους δίνουν π.χ. οι γιαγιάδες και οι παππούδες να πηγαίνουν εκεί.
Μια άλλη ιδέα είναι το οικογενειακό βάζο για τα ψιλά, τα οποία μπορείτε να αξιοποιήσετε όλη η οικογένεια μαζί, π.χ. σε μια έξοδο, στην οποία θα συμφωνήσετε όλοι μαζί. Ο συνδυασμός επιτυχούς αποταμίευσης με μια ηθική ανταμοιβή συνήθως λειτουργεί.
Να θυμάστε ότι τα παιδιά έχουν ως πρότυπα καταναλωτικής συμπεριφοράς τους γονείς οπότε κομβικό ρόλο στα όσα θα εισπράξουν σχετικά με την διαχείριση των χρημάτων παίζει και το πώς εσείς οι ίδιοι αντιμετωπίζετε το χρήμα.
Η αξία της αποταμίευσης είναι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα ζωής που μπορείτε να δώσετε στο παιδί καθώς θα καθορίσει την καταναλωτική του συμπεριφορά. Απλά φροντίστε να το κάνετε με τρόπο που να μην περάσετε στο άλλο άκρο, του Σκρουτζ Μακ Ντακ των κόμικς.
πηγή: www.tanea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου