Τρίτη 9 Ιουνίου 2020

Μαθαίνοντας το παιδί μας να αποφεύγει τα μικρόβια


Τα μικρόβια δεν κυκλοφορούν μόνο στο σχολικό περιβάλλον των παιδιών όπως ανοήτως θα διαβάσετε σε πιασάρικα άρθρα που θέλουν να παίξουν μαζί σας. Τα μικρόβια κυκλοφορούν παντού. Το σχολείο προφανώς και είναι η μεγάλη κοινωνική εστία των παιδιών οπότε είναι λογικό εκεί που το παιδί έρχεται σε επαφή με αρκετό κόσμο να έχει και περισσότερες πιθανότητες να “ψωνίσει” κάποια ίωση.
Απόλυτη προστασία από τα μικρόβια και τις ιώσεις δεν υπάρχει. Ωστόσο, ακολουθώντας κάποιους βασικούς κανόνες μειώνουμε σημαντικά την έκθεση των παιδιών σε αυτά.
Η σημαντικότερη αντίσταση ενός παιδιού στα μικρόβια είναι το χτίσιμο ενός δυνατού ανοσοποιητικού. Ισχυρό ανοσοποιητικό που θα ανθίσταται στην επίθεση των μικροβίων δεν χτίζεται με δεκάδες γλυκά, ροζ γιαούρτια και απουσία φρούτων και λαχανικών στη διατροφή του παιδιού. Το ανοσοποιητικό όμως είναι μια άλλη συζήτηση που θα την ανοίξουμε με ειδικούς εδώ. Οι βασικοί κανόνες προστασίας των παιδιών είναι:
1. Φτερνίσου αλλά καλύψου: Μαθαίνουμε το παιδί μας να βήχει ή να φτερνίζεται καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα του. Αν αυτό το πράξει πάνω στα χέρια του, πρέπει απαραιτήτως να πλύνει αμέσως τα χέρια του με σαπούνι και νερό ή αντιβακτηριακά τζελ.
2. Χέρια πλύνε, υγιής μείνε: Ας δώσουμε στο παιδί να έχει πάντα μαζί του υγρά μαντιλάκια ή αντιβακτηριακό τζελ. Μετά τα διαλείμματα και πριν τα γεύματα είναι οι 3-4 φορές που πρέπει απαραιτήτως να πλυθούν τα χέρια του παιδιού. Δίχως να το οδηγούμε σε υστερία, του μαθαίνουμε να προσέχει ιδιαιτέρως τα χέρια του, όχι να φοβάται να τα εκθέσει, αλλά να τα καθαρίζει αμέσως μετά την έκθεσή τους σε χώματα κτλ.
3. Μην τρίβεις μάτια, μην σκαλίζεις μύτη: βάζοντας τα χέρια μας στη μύτη ή τρίβοντάς τα μάτια μας, μεταφέρουμε όλα τα μικρόβια που έχουμε στα χέρια μας στις πιο ευαίσθητες οπές του σώματός μας. Τα χέρια μεταφέρουν μικρόβια. Ας μείνουν εκεί μέχρι να τα πλύνουμε.
4. Όταν κάποιος βήχει, καλό είναι να μη σε πετύχει. Τις περιόδους όπου οι ιώσεις κάνουν θραύση, καλό θα είναι να αποφεύγονται οι κολλημένες ανάσες. Το παιδί πρέπει να μάθει να προστατεύεται, κυρίως όταν βλέπει παιδιά να φτερνίζονται, να βήχουν, να έχουν καταρροή.
5. Λίγο αέρα, βρε παιδιά. Μαθαίνουμε στο παιδί μας να ζητά ευγενικά τον αερισμό των κλειστών χώρων όπου ζει. Οι κλειστοί χώροι θρέφουν τα μικρόβια και απειλούν όλα τα παιδιά.
6. Παιδίατρε! Σε περιπτώσεις έξαρσης ιώσεων μιλάμε με τον παιδίατρό μας για την ανάγκη εμβολιασμού. Ο εμβολιασμός σώζει και προστατεύει.
                                                                                                           www.elniplex.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου