Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Οι σακούλες των σούπερ μάρκετ βόλευαν για τα σκουπίδια. Τώρα τι; Να 6 εναλλακτικές

Ένας οδηγός επιβίωσης χωρίς πλαστικές σακούλες


Και αυτό είναι κάτι που απασχολεί πολλούς. Οι πλαστικές σακούλες ήταν όντως χρήσιμες για κάθε είδους σκουπίδια. Και τώρα όμως, τι; Πώς θα συνεχίσουμε με τα σκουπίδια, τα αποφάγια και τα περιττώματα των μικρών ζώων χωρίς πλαστικές σακούλες; Και εντάξει, μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχουν απαγορευτεί αλλά αν ζούσαμε στην Ιταλία, όπου η χρήση της ελαφριάς πλαστικής σακούλας έχει απαγορευτεί από το 2011 στα σούπερ μάρκετ πώς θα επιβιώναμε;

Παρακάτω συγκεντρώσαμε μερικές  ιδέες:


1. Διαχωρίστε τα σκουπίδια σας

Ένας κάδος δεν είναι αρκετός! Θα χρειαστείτε τουλάχιστον τρία δοχεία – κάδους για να μπορέσετε να διαχωρίσετε τα σκουπίδια σας χωρίς πλαστικές σακούλες. Έναν κάδο θα χρειαστείτε για τα ανακυκλώσιμα υλικά, έναν κάδο για τα μη ανακυκλώσιμα και ένα για απορρίμματα τροφίμων.

2. Κάδοι από εφημερίδες

Εντάξει, μπορεί να βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή και πλέον να μην μπορούμε να βρούμε εύκολα εφημερίδες αλλά σίγουρα κάποιο μέλος της οικογένειας μας είτε θα διαβάζει, είτε θα κρατάει σε κάποιο συρτάρι εφημερίδες για τους δικούς του λόγους (δεν κρίνουμε). Βρήκαμε ένα video στο youtube το οποίο δείχνει βήμα – βήμα πώς να φτιάξετε τέτοιους κάδους χωρίς να χρησιμοποιήσετε πλαστικές σακούλες. 

3. Χρησιμοποιήστε τις συσκευασίες

Πολλά προϊόντα, όπως ρολά τουαλέτας ή ο κατεψυγμένος αρακάς, έρχονται με τη δική τους πλαστική συσκευασία. Μπορείτε λοιπόν να τοποθετήσετε τα σκουπίδια σας απευθείας μέσα σ’ αυτά τα αντικείμενα, χρησιμοποιώντας τα σαν μια πλαστική σακούλα σκουπιδιών.

4. Ξεπλύνετε τα σκουπίδια σας

Ειδικά τα δοχεία για το γιαούρτι και τα χαρτοκιβώτια γάλακτος! Πλένοντας τα πλαστικά αυτά δοχεία και καθαρίζοντας τα από τα υπολείμματα τροφών, μπορείτε να τα τοποθετήσετε στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης χωρίς να χρειαστείτε πλαστική σακούλα.

5. Σκουπίστε – Θάψτε – Ξεπλύνετε

Αυτό είναι ένα καλό τρίπτυχο για να αντιμετωπίσει κανείς τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων του. Θα χρειαστείτε ένα χαρτομάντιλο για να τις μαζέψετε, ένα φτυαράκι για να κάνετε μια μικρή τρύπα στο πάρκο (και να την σκεπάσετε μετά) και ένα μπουκαλάκι νερό για να ξεπλύνετε την περιοχή. Πολύ καλές επιλογές και φιλικές προς το περιβάλλον είναι οι ειδικές σακούλες που έχουν φτιαχτεί από λαχανικά και φρούτα και που στο τέλος γίνονται λίπασμα.

6. Οικιακή Κομποστοποίηση

Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.α.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η διαδικασία της κομποστοποίησης είναι μια φυσική διαδικασία που βασίζεται στη δράση των μικροοργανισμών που διασπούν την οργανική ύλη σε μικρότερα σωματίδια, μετατρέποντάς τη στο τέλος σε ένα εύθραυστο υλικό που μοιάζει με χώμα, το κομπόστ. Η διαδικασία αυτή, σε αντίθεση με την απόρριψη σε χωματερές, μειώνει τις εκπομπές των αερίων του θερμοκηπίου. Η μοναδική προϋπόθεση για να εφαρμοστεί το πρόγραμμα είναι η ύπαρξη ενός τετραγωνικού μέτρου για τον κάδο ή το λάκκο. Θάβετε τα συγκεκριμένα σκουπίδια σε ένα λάκκο σε μια γωνιά του κήπου και τα σκεπάζετε με ένα στρώμα από χώμα. Σε πολύ λίγο χρόνο… μεταμορφώνονται σε ωραίο φυτόχωμα, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον κήπο σας αντί για λιπάσματα!
                                                                             πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου