ΚΑΒΑΛΑ

Η Καβάλα είναι η πρωτεύουσα του ομώνυμου νομού και γεωγραφικά βρίσκεται στη βορειοανατολική Ελλάδα. Η πόλη της Καβάλας είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους "Σύμβολο" και είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και λιμένας της Μακεδονίας, καθώς επίσης και ένα από τα στρατηγικότερα λιμάνια της βόρειας Ελλάδας.Απέχει 680 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 165 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Ο πραγματικός πληθυσμός του τ. δ. Καβάλας είναι 59.222 κάτοικοι (απογραφή 2001), ενώ ο συνολικός πληθυσμός του δήμου Καβάλας είναι περίπου 74.186 κάτοικοι μετά  τη συγχώνευση του δήμου Φιλίππων, σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης.
Η ιστορία της Καβάλας

Η ιστορία της Καβάλας ξεκινά από τα προϊστορικά χρόνια και εκτείνεται μέχρι σήμερα. Οι αναφορές για αυτήν, από τη μία χάνονται στις ομηρικές αφηγήσεις και από την άλλη καταγράφονται στα αρχεία της Αθηναϊκής  Συμμαχίας. Από τη μία η πόλη έγινε παγκοσμίως γνωστή για την άφιξη των δημοκρατικών στρατευμάτων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας ενόψει της ιστορικής μάχης των Φιλίππων και από την άλλη για την άφιξη του Απόστολου Παύλου, κάνοντας τη Νεάπολη (σημερινή Καβάλα) πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που δέχτηκε το Χριστιανισμό. Είναι διάσημη για τα μεγαλοπρεπή έργα Βυζαντινών και Τούρκων (όπως το Κάστρο και οι Καμάρες), όσο και για το ότι αποτέλεσε γενέτειρα του Μεχμέτ Αλί, αντιβασιλέα της Αιγύπτου.

Ιμαρέτ
Παράλληλα η νεότερη ιστορία της πόλης παρουσιάζεται εξίσου ενδιαφέρουσα, τόσο για την καπνεργασία και τις πρώτες απεργίες στα Βαλκάνια (1896), όσο και για την πλούσια βιομηχανική δραστηριότητα με κυρίαρχη αυτή του μαύρου χρυσού.
Σημερινή Καβάλα
Φυσικές ομορφιές της πόλης

Η Καβάλα αν και σύγχρονο αστικό κέντρο, διαθέτει πολυάριθμες παραλίες, χώρους για ανάπαυση και πεζοπορικές διαδρομές. Είναι μια από τις λίγες πόλεις της Ελλάδας που μέσα στον πολεοδομικό της ιστό διαθέτει 4 οργανωμένες παραλίες. Ανατολικά θα βρείτε την παραλία του Περιγιαλίου, δυτικά την παραλία της Ραψάνης, τη δημοτική πλαζ της Καλαμίτσας και τον πολυχώρο του Μπάτη.

Παραλιακή οδός
Διαθέτει επίσης τρία άλση, με χώρους άθλησης που ενδείκνυνται παράλληλα για μια ημερήσια εκδρομή. Πρόκειται για το άλσος της Παναγούδας στη συνοικία της Αγίας Παρασκευής, το περιαστικό δάσος της Καβάλας Χωράφα και το άλσος των Πεντακοσίων στον ομώνυμο συνοικισμό. Επιπλέον, κεντρικά θα βρείτε το Δημοτικό Κήπο και το πάρκο του Φαλήρου στην παραλία (με γήπεδο μπάσκετ, τένις, παιδική χαρά και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για skateboard). Υπάρχουν αρκετές πεζοπορικές διαδρομές, οι οποίες ξεκινούν μέσα από την πόλη. 
Αρχαία Εγνατία Οδός

Πρόκειται για το τμήμα της αρχαίας Εγνατίας Οδού στα δυτικά, για το μονοπάτι που ξεκινάει από την περιμετρική στο ύψος  του Αγίου Παντελεήμονα και καταλήγει στο Σταυρό, το ιστορικό μονοπάτι που ακολουθεί το δρόμο του νερού, από τον οποίο υδρεύονταν η Καβάλα στο παρελθόν (ξεκινά από την εκκλησία του Αγ. Κωνσταντίνου) και τέλος το εκπληκτικό μονοπάτι που ακολουθεί το ρέμα της Παλαιάς Καβάλας, το οποίο αναδείχτηκε και διαμορφώθηκε χάρη στο δήμο Φιλίππων και του προγράμματος  Leader (απέχει μόλις 15 λεπτά με το αυτοκίνητο από την Καβάλα.Αμμόλοφοι 
                                   Από τους μαθητές του ΟλοήμερουΔεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου